Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar ett VPN

Hur funkar ett VPN / virtual private network

En virtuell privat nätverk (VPN) är en teknisk lösning som används för att skydda och kryptera data. En VPN-server kan till exempel vara placerad i ett företag medan användaren sitter hemma.

Ett VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en tjänst som skapar en säker anslutning mellan din enhet och internet. När du använder ett VPN krypteras din data och dirigeras via en fjärrserver innan den når de webbplatser du besöker eller apparna du använder.

Detta hjälper till att hålla din information privat och säker från tredje parts snokning och din enhet osynlig för cybertjuvar eller snokande myndigheter som kan övervaka din onlineaktivitet.

VPN: er är populära bland resenärer och expats eftersom de kan hjälpa dem att komma åt regionlåst innehåll. De är också användbara för alla som vill hålla sina surfvanor privata, till exempel journalister eller aktivister som verkar i fientliga länder.

Det finns flera olika typer av VPN, men den vanligaste är den prenumerationsbaserade tjänsten som erbjuds av företag som NordVPN och ExpressVPN. Dessa tjänster kräver att du registrerar dig och betalar för ett månads- eller årsabonnemang.

Hur fungerar ett VPN?

När du använder ett VPN ansluter din dator till internet via en fjärrserver som drivs av en VPN-leverantör. Den här servern fungerar som en mellanhand mellan dig och resten av internet, och håller din data säker och förhindrar att någon spionerar på dina aktiviteter.

VPN används för en mängd olika ändamål, från att skydda din integritet när du surfar på webben till att kringgå censurrestriktioner i länder som Kina och Iran. De kan också användas för att ansluta till offentliga Wi-Fi-nätverk utan att riskera din personliga information.

Det finns ett antal olika VPN-protokoll, alla med sina egna styrkor och svagheter. Det mest populära VPN-protokollet är OpenVPN, som är öppen källkod och kan fritt modifieras av utvecklare.

Typer av VPN

VPN-teknik finns i några olika varianter: VPN:er med fjärråtkomst, VPN:er från plats till plats och säkerhets-VPN.

Fjärråtkomst-VPN är den vanligaste typen av VPN. De tillåter användare att ansluta till ett privat nätverk från en avlägsen plats. Det kan vara från en annan del av kontoret eller hemifrån.

Site-to-site VPN används för att skapa en säker anslutning mellan två avlägsna kontor. Detta används ofta av företag som har flera platser.

Säkerhets-VPN används för att skapa en säker anslutning för fjärranvändare. Detta används ofta av företag som vill ge anställda säker åtkomst till företagets nätverk från var som helst i världen.

Slutsats

VPN används för en mängd olika syften, inklusive att ansluta till arbetsnätverk när du reser, skydda din integritet när du använder offentligt Wi-Fi eller strömma innehåll från geobegränsade webbplatser.

De flesta VPN kan ställas in på din dator, telefon eller surfplatta. Installera bara VPN-programvaran, ange din inloggningsinformation och du är igång. Vissa VPN är också tillgängliga som webbläsartillägg.

När du väljer en VPN-tjänst är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som pris, funktioner och bandbredd.

Några populära VPN-tjänster

  1. Nordvpn (mer info om NordVPN hos ID Skydd.nu)
  2. Ivacy
  3. Purevpn

Det är också en teknik som kan användas som skydd mot att bli hackad, eller för att surfa på nätet utan att göra det via sin internetleverantör. Med VPN kan man läsa eller skicka information på datorn bredband utan din internetleverantör kan se vad du gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *