Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bank-ID

Ett bankID är en elektronisk legitimation, e-legitimation, som man kan använda för att underteckna handlingar eller identifiera sig för att få ut information hos myndigheter direkt på Internet. Ett bankID finns i två olika format, dels som en fil som man aktiverar genom ett program och dels som ett kort som man använder i en kortläsare.

För att få ett bankID behöver man ansöka om det hos sin bank. Det är banker som utfärdar bankID och beroende på vilken bank man har så kan man behöva göra ansökan på olika sätt. Vissa banker låter en få ladda ned ett bankID från deras Internetbank, efter att man har loggat in. Andra banker kräver ett personligt besök på banken där man identifierar sig med en giltig legitimation.

När man har fått sin fil som innehåller ens bankID behöver man ladda ned ett säkerhetsprogram, detta kan man göra direkt från bankens internetsidor. Efter att man har installerat programmet och anslutit det bankID man har fått kan man underteckna och begära personlig information från olika myndigheter direkt på Internet.

Det är bara personer som har ett svenskt personnummer och som är myndiga som kan få ett bankID.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *