Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur talar man med tonåringar?

Tonåringar i skolan

Att tala med sina tonåringar är inte alltid enkelt. Man blir lite förundrad över hur det kunde bli så när de alltid varit så enkelt att prata men barnen under alla år men så helt plötsligt så har diskussionen lett till att man är oense och i vissa fall konflikter. Att diskutera med sina tonåringar kan ibland vara en svår balansgång där man får både ge och ta för att komma någonstans.

Skälet är att tonåringarna kommit in i en period där de dels är på väg att ta klivet in i vuxenvärlden men även för att de är mer medvetna om vad som sker runt omkring. De vill ha mer ansvar och börjar bli mer självständiga att fatta egna beslut, beslut som inte alltid går att accepteras av föräldrarna. Även för föräldrar är det svårt då det börjar bli dags att låta ett visst ansvar gå över till tonåringen men det kan lätt gå fel om man ger för lite ansvar eller för mycket ansvar.

Att tala med tonåringar

  • När man talar med tonåringar så är A och O att alltid hålla sig lugn och inte vackla eller visa känslor. Tonåringar kan gå hårt fram och säga saker som man inte vill höra. Istället för att överreagera eller förmana så försöker man få tonåringen att förstå att man har förståelse för dennes situation och att man bara vill väl.
  • Älta inte samma saker om igen. Försök att vara tydlig men kortfattad så att det man säger går fram och sedan lägger man det åt sidan. Att hela tiden älta eller återkomma till olika saker leder snabbt till att tonåringen stänger sig och att man inte kommer någon vart i diskussionen. Det är bättre att tonåringen i ett senare skede får tänka igenom själv vad som har sagts.
  • När man pratar med tonåringar så ska man inte ge order eller bestämma hur denne ska lösa saker. Försök istället att ge råd så att tonåringen själv kan bestämma. Det är bättre att man tillsammans bollar de olika förslagen som finns till lösning och sedan låter tonåringen själv få tänka igenom vilket denne tror är den bästa lösningen.
  • Att sätta sig ned och starta upp en öppenhjärtlig diskussion med sin tonåring är näst intill omöjligt. Det är istället bättre att ta olika tillfällen i akt, när man gör olika saker tillsammans, och då småprata vänligt med varandra. Detta kan snabbt leda till att tonåringen blir mer förtrolig och därmed öppnar upp sig och berättar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *