Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur formaterar man datorn

Ibland uppstår problem med exempelvis virus eller så har man ett behov av att göra en ny installation av operativsystemet på sin dator och då kan man behöva formatera om hårddisken. Att formatera om hårddisken i sin dator kräver viss planering då formateringen innebär att all data man har på sin dator, bilder, filmer, dokument med mera, kommer att raderas bort och kommer att skrivas över.

Att formatera om hårddisken på sin dator

  1. Om man fortfarande har tillgång till hårddisken och kommer in på datorn bör man först ta backup av alla viktiga dokument, bilder med mera som man inte vill bli av med. Dessa kan man kopiera ned på en dvd eller på ett USB.
    Om man inte kommer in i datorn på grund av problem kan man ladda hem olika hjälpprogram från Internet. Med dessa program kan man göra en startskiva som man kan starta upp datorn på och därefter kopiera ned filerna till dvd eller USB.
  2. Efter att man har tagit backuper så stoppar man in den skiva som innehåller det operativsystem som man vill installera, efter att man har formaterat om sin dator.
  3. Starta upp datorn på startskivan och efter att installationsprogrammet har laddat klart så väljer man att man vill formatera om sin hårddisk.
  4. Efter att formateringen är klar så kan man fortsätta med installationsprogrammet och installera det nya operativsystemet.
  5. Efter installationen är klar så är datorn helt ren på de gamla programmen och filerna. Därför behöver man installera om även de datorprogram som man behöver använda.
  6. Kopiera därefter tillbaka de dokument och bilder som ligger på backupen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *