Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man kundförlust

Hur bokför man kundförlust

En kundförlust är en utebliven betalning från en kund som har fått en faktura men inte betalat denna. När man ska bokföra en kundförlust så är det viktigt att förstå att det rent praktiskt finns två typer av kundförlust. Den ena är den befarade kundförlusten och den andra är den konstaterade kundförlusten. För att slippa betala moms på en summa som man aldrig fick in så måste man ha konstaterat att kunden inte kommer att betala. Det här kan förstås ta tid och det är därför som man bokför kundförlust i flera steg.

Befarad kundförlust

Om man ser att en räkning inte betalas och tror att det helt enkelt kan bli så att den aldrig kommer att betalas så bokför man detta som befarad kundförlust. I bokföringen så antecknar man befarad kundfordring och befarad kundförlust utan momsen. Tillsammans med posterna kundfodringar och osäkra kundfodringar så får man summan vilket är beloppet som man fakturerat plus momsen. Befarad kundförlust kan man bokföra då en räkning inte har betalats i tid. Detta gör man samtidigt som man tar tag i åtgärder som påminnelser och eventuellt Inkasso.

Konstaterad kundförlust

Man kan bara debitera momsen då man kan redovisa en konstaterad kundförlust. Det här kan man göra om kunden har gått i konkurs eller om man på andra säkra grunder kan hävda och bevisa att räkningen inte kommer att betalas. När man redovisar den konstaterade kundförlusten så tar man med posten där man redogör för den utgående momsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *