Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur ångkokar man mat?

Hur man ångkokar mat

Ångkokning har blivit en populär metod att använda sig av när man tillagar sin mat. Mycket beroende på alla de nya ångkokarna som kommit ut på marknaden de senaste åren som möjliggör att det är enkelt att tillaga alla möjliga sorters mat och råvaror.

En ångkokare består av en undre del som man fyller med vatten. Ovanpå denna del sätter man antingen ett galler eller en behållare med hål i botten. På detta galler eller i denna behållare lägger man sedan de matvaror som man vill tillaga. Ovanpå detta sitter sedan en lock.

Det finns många fördelar med att ångkoka sin mat samtidigt som de finns väldigt få, om ens några, nackdelar. Bland annat så är ångkokning mycket hälsosamt och magert då man inte använder fett vid tillagningen.

Ångkokning innebär även att de råvaror man tillagar behåller betydligt mer av sina näringsämnen än när man kokar eller steker dessa. Om man ångkokar grönsaker så blir dessa betydligt mer lättsmälta än när man steker dessa.

Man kan tillaga det mesta med hjälp av en ångkokare, allt från fisk, kött, kyckling till grönsaker och bakverk. Nedan följer några tips på hur man kan ångkoka sin mat.

Att ångkoka sin mat

  • Fisk är mycket gott om man tillagaren den i en ångkokare. Man fyller i vatten i den undre behållaren. Lägger ned kryddor och valfria grönsaker i vattnet och sedan lägger man fisken ovanför i en behåller och låter den ångkokas. De kryddor och de grönsaker som man lade i vattnet kommer att frigöra sina smakämnen i vattnen vilket följer med de ångor som sedan tillagar fisken. Detta gör att fisken blir smakfull rakt igenom och dessutom blir ångkokat fisk aldrig torr.
  • Även kycklingen blir väldigt god och saftig när man ångkokaren. Även i detta fall så lägger man de kryddor och grönsaker i vattnet som man vill använda för att smaksätta kycklingen och låter den sedan få ångkoka tills den är färdig.
  • Det går alldeles utmärkt att ångkoka kött. Köttet blir saftigare samtidigt som de får en bättre smak än det kött man kokar eller tillagar i ugn.
  • Ångkokta grönsaker är fantastiskt gott. Prova att krydda med lämpliga kryddor i vattnet för att få heta grönsaker i dubbel bemärkelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *