Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur installerar man Windows 7

För att installera Windows 7 behöver man inga speciella kunskaper och installationen tar cirka 30 minuter, lite beroende på datorns hastighet, och kräver att man har en installationsskiva med Windows 7.

Innan man installerar Windows 7 behöver man tänka på några saker. Windows 7 finns i en 32 bitars version och i en 64 bitars version. Windows 7 32 bitars bör man använda om man har mindre än 4 Gb minne och inte har några behov av att genomföra komplexa beräkningar eller annan avancerad användning. Windows 7 64 bitars bör man använda om man har mer än 4 Gb minne då denna version, till skillnad mot 32 bitars, klarar av att hantera mer än 4 Gb minne. Har man mycket minne i datorn, minst 4 Gb, och använder datorn för avancerat arbete så är 64 bitars överlägset 32 bitars i prestanda.

Man behöver en hel del hårddiskutrymme för Windows 7, bara grundinstallationen kräver upp till 20 Gb på hårddisken och allt eftersom man installerar program och uppdateringar så behöver Windows mer utrymme för att hantera dessa. Man bör ha minst 30 Gb ledigt på den hårddisk där man ska installera Windows 7 för att undvika att hårddiskutrymmet tar slut och Windows 7 slutar att fungera eller blir segt.

Nedan följer de steg som man behöver gå igenom för att installera Windows 7

 1. Sätt i skivan med installationsprogrammet för Windows 7 och starta om datorn. När datorn startat om kommer den att fråga om man vill starta från skivan och där väljer man att göra det genom att trycka ned en tangent.
 2. När installationsprogrammet har startat upp får man välja var på hårddisken man vill installera Windows 7. Den partition som man väljer ska ha minst 30 Gb hårddiskutrymme. Välj att formatera partitionen och välj filsystemet NTSF.
 3. Så snart som formateringen är klar kommer installationen att börja. Först kopieras alla filer över till datorn och därefter startar datorn om automatiskt.
 4. Efter omstarten så kommer installationsprogrammet att göra inställningar som behövs för att Windows 7 ska fungera på den dator som det installeras på.
 5. När installationen är klar får man manuellt göra några inställningar som bland annat vilket språk och vilket land man vill ha tangentbordet i. Sedan anger man i vilken tidszon man befinner sig i och slutligen får man kontrollera att tidsangivelserna är korrekta.
 6. När alla inställningar är klara så får man ange ett användarnamn och ett lösenord.
 7. Därefter är installationen helt klar och efter att datorn har gjort en ny omstart bör man uppdatera Windows 7 genom Windows Update för att få de senaste buggrättningarna och säkerhetsfilerna.

One Comment

 1. Det du skrivit var mycket enkelt och lättförståligt.
  En fråga, om man inte vill ta bort alla filer på den befintliga hårdisken, kan man inte köpa en ny hårddisk och stoppa in i datorn.
  Sen koppla bort den befintliga och köra installationen från den nya? Sen när installationen är klart, så kopplar jag in min gamla hårddisk och hämtar de filer som jag behöver. Skulle det funka?

  Tack på förhand.

  Mvh
  Jan Hägvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *