Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur eldar man i en kakelugn

Kakelugnar är inte bara effektiva värmekällor de är också mycket vackra att beskåda och därför är det viktigt att man eldar rätt så att det inte uppstår sprickor i kakelugnen.

När man eldar i en kakelugn, som har fått stå ett tag och är kall, behöver man först värma upp den kalla luften i rökkanalerna. Detta behöver man göra för att inte den kalla och fuktiga luften ska blockera den rök som kommer vilket leder till att det istället ryker in. Elda därför alltid med tidningspapper först i kalla kakelugnar så att luften i rökkanalerna värms upp.

Därefter så lägger man tidningspapper i botten på eldstaden och stapplar trästickor ovanpå dessa. Tänd eld på papperet så att stickorna blir antända. När man har fått fart på trästickorna så lägger man på vedträna så att man får en riktig brasa.

I början bör man ha spjället helt öppet och låta luckorna stå öppna så att elden får tillgång till riklig luftcirkulation. Så snart man har fått en bra eld så kan man stänga luckorna och skruva ned spjället något, så att inte brasan blir för intensiv vilket innebär att den brinner ut alldeles för fort.

En kakelugn värms upp i samband med att man eldar i den och sprider värme i det rum som den befinner sig i, till skillnad mot en vedspis som värmer upp hela murstocken och sprider värme i flera rum. Ofta räcker det med att man tänder en ordentlig brasa på kvällen så ger kakelugnen värme under större delen av natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *