Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man ett sår att sluta blöda

Hur man får ett sår att sluta blöda beror till stor del på var såret har uppstått och om det finns skadade blodkärl. En sår som blöder stora mängder kräver snabb och korrekt hantering så att inte personen hamnar i chock eller i värsta fall förblöder.

Små blödande sår som uppstått genom att man ramlat eller slagit i behöver man inte göra så mycket åt. Man bör göra rent såret med sårsprit eller lite tvål och vatten och därefter kan man sätta på ett plåster eller hålla lite bomull över såret till dess att blodet har koagulerat och själv stoppat blödningen, vilket brukar ta några minuter.

Om det däremot är en kraftig blödning betyder det att något av kroppens blodkärl har skadats och ifall det är något av de större kärlen brukar blodet pulsera ut och detta kommer leda till att personen snabbt tappar mycket blod. I dessa fall gäller det att man snabbt stoppar blödningen och man kan göra detta omgående genom att trycka ihop sårkanterna mot varandra hårt med händerna och därefter bör man snarast lägga ett tryckförband på såret. Ett tryckförband kan man göra av en handduk, tröja eller något annat mjukt som man sedan spänner fast över såret genom att vira gasbindor, halsduk eller något annat runt. Man ska aldrig ta bort ett tryckförband förrän den skadade kommer in till sjukhuset så om det tryckförband man har lagt är nedblodat så lägger man ett nytt tryckförband ovanpå det gamla.

Det är också bra om man kan placera den skadade kroppsdelen högt så att trycket minskar. En person som förlorar mycket blod blir snabbt kall och kan hamna i ett chocktillstånd. Därför bör man försöka hålla den skadade varm och i liggande ställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *