Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur firar man en traditionell midsommar

Hur firar man en traditionell midsommar

Midsommar har man firat i Sverige sedan över 1000 år tillbaka. Midsommar har sitt upphov i den kristna högtiden då Johannes döpare föddes.

Men för de flesta är midsommar en högtid som firas runt sommarsolståndet, vilket innebär att det är årets längsta dag. Midsommar är även den dag som inleder mångas semester och då som sommaren egentligen anses börja.

Till midsommar brukar man samla familjen och de närmaste vännerna. Man äter god mat och också en hel del alkohol, innan man sedan samlas för att dansa kring midsommarstången.

Så firar man en traditionell midsommar

  • Man brukar börja dagen med att samla ihop kvistar och löv som ska användas för att bygga midsommarstången. Midsommarstången är ett kors som man klär in med björkris och pryder med blommor. På den lodrätta delen av korset så hänger man en blomsterprydd krans på varje sida. Därefter så reser man stången, kring vilken man senare ska samlas för att dansa till musik.
  • Till midsommar hör även att barn och kvinnor gör sina egna blomsterkransar som de sedan sätter i håret.
  • Innan midsommarfirandet tar fart ordentligt så samlas man för att äta traditionell midsommarmat. Den består främst av färskpotatis, sill, gräddfil med gräslök. Till efterrätt så serverar man färska jordgubbar. På matbordet brukar dock även köttbullar, omelett, prinskorv och fisk finnas med. Det är även vanligt att man grillar vid midsommar. Till maten dricker man traditionsenligt snaps och öl. Det är vanligt att man använder olika kryddiga alkoholsorter till snapsarna.
  • Efter att man har ätit och druckit några snapsar så är det dags för dans och lek vid midsommarstången. Här samlas de boende i området och man dansar tillsammans runt midsommarstången i en ring till olika visor som bland annat Räven raskar över isen, Karusellen Jungfru skär, Prästens lilla kråka och Höga berg och djupa dalar.
  • Senare på kvällen brukar dans anordnas till levande musik på samma plats där man tidigare under dagen dansat kring midsommarstången.
  • Innan man går och lägger sig så kan man plocka sju sorters blommor som man sedan lägger under kudden. Det sägs då att när man sover den natten så skulle man drömma om den person som man skulle gifta sig med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *