Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur stryker man en skjorta

Det finns olika sätt att stryka en skjorta på, beroende av vilken typ av skjorta det är och om den ska innehålla vek. Nedan följer en beskrivning över hur man stryker en vanlig skjorta och till det behöver man använda sig av exempelvis en blomspruta som man har fyllt med lite vatten, om inte strykjärnet har en egen funktion för att fukta skjortan. Det behövs även en strykbräda, men ett köksbord som man har lagt en filt på duger också bra som underlag.

  1. På skjortans tvättrådslapp finns instruktioner för hur varmt strykjärnet ska vara. Det anges genom ett antal prickar. Om denna instruktion saknas så använd inställningar för bomull och medelvärme.
  2. Man börjar med att stryka skjortans krage. Spruta lite vatten på kragen och stryk den först på insidan. Vänd därefter på kragen och stryk den på utsidan. Slutligen så viker man kragens veck och stryker så att man får en perfekt vikning av kragen.
  3. Därefter stryker man skjortans framsida. Ta en framsida i taget och lägg ut den slätt på strykbräden. Fukta med lite vatten och dra strykjärnet med jämna drag så att det inte blir veck i skjortan. Efter att man är klar med båda framsidorna så stryker man runt knappar och knapphål. Stryk även sömmarna runt skjortfickan så att skjortfickan blir slät.
  4. Sedan stryker man ryggdelen genom att lägga skjortan över strykbrädan. Dra ut så att skjortan ligger spänd och fukta med vatten. Stryk med jämna drag så att det inte bildas veck.
  5. Man avslutar sen med att stryka skjortans ärmar, en i taget, och här är det viktigt att man får en perfekt vikning av skjortärmen så att vecken hamnar rätt. Efter det så fuktar man ärmen med lite vatten och stryker jämnt längs med hela ärmen så att den blir slät. Avsluta med att stryka över vecket så att det blir rakt och jämnt.
  6. Häng därefter upp skjortan på en galge och knäpp knapparna på skjortan så att det inte bildas veck innan man ska använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *