Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man lokförare

Hur blir man lokförare

Lokförare är ett av de yrken som många barn drömmer om som små. Det är inte alldeles enkelt att utbilda sig till lokförare. För att ens bli antagen till utbildningen måste man uppfylla trafikstyrelsens hälsokrav, vilket innefattar att man måste ha god syn med eller utan glasögon, god hörsel och normalt färgseende. Man får dessutom inte ha någon sjukdom, något fysiskt handikapp eller något funktionshinder som innebär risk för trafiksäkerhet. Förutom detta måste man också ha gått treårigt gymnasium eller motsvarande och ha grundläggande högskolebehörighet. Vanligtvis får man också göra ett urvalstest innan utbildningen, för att mäta koncentrations- och simultanförmåga, logiskt tänkande med mera.

Det finns två olika sätt att bli lokförare i Sverige:

  1. Man kan vända sig direkt till ett av järnvägsföretagen (SJ AB, Tågkompaniet med mera).
  • På detta sätt är utbildningen ofta betald, då man är provanställd under tiden.
  1. Man kan söka en Kvalificerad Yrkesutbildning, KY.
  • Man är inte anställd under utbildningstiden.
  • Efter utbildningen måste man studera kompletterande fordonsutbildning och linjekännedom, förutom att bli anställd av ett järnvägsföretag förstås.

Utbildningen till lokförare tar cirka 7-9 månader, blandar ofta teori och praktik, innehåller trafiksäkerhetsföreskrifterna, el-skydd, att vistas i spår, bromslära, ATC/signalteknik, elteknik, elfordonslära, vagnteknik med mera.

Att vara lokförare innebär mycket ansvar och säkerhetstänkandet är en viktig del av jobbet. Lokförare kör olika typer av tåg, med passagerare eller gods. Ibland kan även växlingsarbete med radiostyrda lok ingå i arbetsuppgifterna. Kanske är det något som passar dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *