Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar solceller?

Solpaneler på ett fält

Solceller använder solens kraft för att skapa en liknande process som i kemiska batterier. Denna åtgärd är det fria flödet av elektroner. Plattorna av solpaneler är utformade av denna naturliga form av kisel. Naturliga kiselatomer bär fyra elektroner, men har plats för ytterligare fyra.

Plattorna har en neutral laddning medan de är av sig själva eftersom varje kiselatom kräver åtta elektroner helt och hållet för att ha en laddning. Vilket innebär att de måste kopplas till andra element som har en positiv eller negativ laddning.

För att elen faktiskt ska flöda kräver du både en positiv och negativ laddning. Fosfor kombineras vanligtvis med kisel för att producera den negativa plattan och boren för att skapa den positiva plattan.

Plattorna kopplas sedan ihop med ledningar som råkar vara bra på att leda elektricitet för att bilda en panel gjord av en positiv plus en negativ halv.

Fotonerna introducerar energi i den negativa plattan. När tillräcklig energi har applicerats bryts den extra elektron som gjorde kisel-fosforkombinationen negativ tydlig. Elektronen dras in i det yttre bandet av kisel-borblandningen.

Denna process frigör den energi som fotonerna sätter in och denna energikälla omvandlas till energi så snart den tas av de ledande trådanslutningarna mellan plattorna.

Trots det faktum att endast en flyende elektron inte kommer att generera mycket el, kan den sammanslagna ansträngningen av miljontals av dem laddade i plattan driva en blygsam motor.

Å andra sidan måste plattans vinkel vara precis rätt eller så får du inte ut det mesta av det, produktiviteten kan skäras i hälften med bara en mindre rörelse.

Solceller producerar inte mycket elektrisk energi, men allt extra som det kanske kan finnas är vanligtvis gömt i ett batteri och behålls för en regnig dag (bokstavligen i det här fallet). Ju större solpaneler, desto mer elkraft kommer de att producera. Modern teknik förbättras ständigt och försöker hjälpa till att göra dem mer värdefulla.

En dag kan det vara möjligt att förse en racerbil med en solpanel stor som ett A4-papper. Överväg att ha hela storstadsområden som använder elen som endast är gjord av ett kvarter eller två solpaneler i stället för att ha ett tak fodrat i panelerna för varje bostad!

Solpaneler sparar dessutom en hel del pengar på elräkningar och kommer att tjäna tillbaka sina kostnader om några korta år, där du efter att du kommer att ha gratis el. Fantastiskt, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *