Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur gör man en Favicon

Hur gör man en Favicon

En favicon gör hemsidan mer personlig och gör att den syns bättre i listan där man har sina bokmärken. Många företag använder sin logotyp eller något varumärke som favicon men man kan även som privatperson göra en egen designad favicon som ger hemsidan en professionell och personlig touch.

En favicon är en bildfil med filändelsen ”ico”. Det flesta moderna bildbehandlingsprogram hanterar inte denna typ av bildformat då den är gammaldags med dålig upplösning. Dock finns en del program på Internet man kan ladda hem kostnadsfritt och där man kan skapa en ico-bild genom att man pixlar den.

Det är enklare att istället skapa en bild i sitt bildbehandlingsprogram och sedan använda någon tjänst på Internet, exempelvis på favicon.io, där man sedan kan konvertera bilden man skapat och sedan spara bilden som ico. När man skapar en bild som ska användas som favicon är det viktigt att bilden inte innehåller för mycket detaljer.

Eftersom en ico-bild har storleken 32 x 32 pixlar eller 64 x 64 pixlar så är det väldigt små bilder och för mycket detaljer gör bilden plottrig och man får svårt att se vad den föreställer.

När man har skapat en bild och sparat den som exempelvis ”jpg” så använder man sedan konverteringstjänsten på Internet för att konvertera jpg-filen till en ico-fil. Denna fil sparar man sedan ned på sin dator och laddar därefter upp den till roten på den hemsida man vill använda faviconen för.

Därefter lägger man in en kod i sin hemsida som laddar bilden varje gång som hemsidan laddas, vilket sker när besökare kommer in på hemsidan.

Koden ska läggas i filerna som finns i roten på hemsida och skrivas in enligt följande:

<head>
<link rel=”shortcuticon” href=”http://www.minhemsida.se/favicon.ico”>
</head>

Om ”head-taggen” redan finns så läggs den in som en rad mellan dessa taggar.

Därefter ska faviconen synas i adressfältet när man besöker hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *