Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar en magnet?

Magneten är en av vår tids viktigaste upptäckter och namnet kommer från det grekiska bergsområde Magnesia där man under antiken först fann magnetisk järnmalm. Genom att man kom på olika användningsområden för magneten blev många uppfinningar som maskiner, generatorer och även kompassen möjliga.

En magnet framställs av svartmalm, vilket är en av huvudingredienserna när man tillverkar stål och järn. Svartmalmen har en magnetism som drar till sig metaller som stål eller järn och även håller dessa kvar.

Om man placerar svartmalm tillsammans med järn så blir järnet magnetiserat och det bildas ett magnetiskt fält som drar till sig andra järnpartiklar i dess närhet. Om man tar bort svartmalmen så förlorar järnet sig magnetism. På detta sätt kan man använda järn och svartmalm i generatorer eller motorer.

Kompassen uppfanns på 1100 talet i samband med att man upptäckte att en stav gjord av svartmalm och som sedan snurrades runt i ett stativ alltid stannade med samma ände pekandes mot nordpolen och den andra mot sydpolen. På så sätt kunde man bygga kompasser för att navigera både till havs och till lands därför att man alltid visste exakt var norr var.

I dag använder man magneter till massor av nyttoprodukter som exempelvis för hållare på ficklampor, magnetism på skruvmejseln för att hålla fast skruvar eller på knäppen för plånböcker eller klädesplagg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *