Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur frostar man av frysen

Att frosta av sin frys med jämna mellanrum är viktigt för att dels hålla nere elförbrukningen men även för att den mat man har i frysen ska hålla bättre. Bästa tiden att frosta av frysen är innan man storhandlar då allt som finns i frysen behöver plockas ut. Man kan lägga in den mat som får plats i kylen så tinar den långsamt, annars kan man förpacka den i hinkar eller lådor som man har klätt in med tidningspapper. Är det minusgrader ute kan man ställa maten på balkongen.

  1. Stäng därefter av frysen och öppna frysdörren helt. Om frysen har en speciell avfrostningsanordning så använd den. Sätt en bunke eller kastrull under avrinningskanalen så att inte vattnet rinner ut på golvet. Använd inte hammare eller vassa knivar för att bryta loss isen då det finns en stor risk att skada frysens rörelement. Låt avfrostningen ske av sig själv.
  2. Efter att alla is är avlägsnad så behöver man torka rent i frysen. Detta gör man enklast genom att plocka ut alla lådor och hyllor, som man kan diska separat, och sedan använda ett rengöringsmedel för att rengöra i frysen. Det är viktigt att frysdörren får stå öppen så att frysen torkar helt så att den inte har vatten kvar så ny is bildas direkt.
  3. När frysen är helt torr sätter man in lådor och hyllor igen och stänger dörren. Sätt därefter på frysen, utan att lägga in mat i den, så att den uppnår rätt temperatur. Sätt därefter in maten. Vissa frysar har en funktion för att snabbfrysa, använd denna om den finns för att snabbt få rätt temperatur.

En orsak till att det bildas is är att det kommer in varmluft när man öppnar dörren till frysen och beroende på hur ofta man använder frysen så är det lämpligt att frosta av frysen vid behov. Vid normalt användande räcker det med att frosta av frysen ett par gånger om året. Undvik att hålla dörren till frysen öppen längre än det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *