Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur installerar man ett nätaggregat

Om man har ett trasigt nätaggregat eller om man behöver mer elkraft i sin dator kan man byta ut det gamla nätaggregatet. Ett nätaggregat går att köpa i de flesta datorbutiker och har ett standardformat som gör att de passar alla datorlådor. Dock behöver man veta vilken kontakt som finns på moderkortet då nätaggregatet i äldre datorer inte passar för de nya moderkorten med ATX-kontakt.

Man börjar med att ta ut strömkabeln från vägguttaget så man inte får några stötar eller förstör elektroniska komponenter i datorn. Öppna därefter datorlådans ena sida.

Innan man tar ur det gamla nätaggregatet är det bra att man först kontrollerar hur alla kablar går, det underlättar när man ska stoppa in den nya. Ta därefter ur alla kontakter och lossa nätaggregatet genom att skruva ur de 4 skruvarna som finns på baksidan av datorn. Lyft därefter ut aggregatet och sätt in det nya nätaggregatet. Håll nätaggregatet och rikta det med ena handen och skruva i skruvarna på baksidan så att det sitter stadigt.

Därefter ska två kablar kopplas till moderkortet, den ena är huvudkabeln och kontakten kallas för ATX. Det finns bara ett uttag där den passar och den kan bara sättas i åt ett håll. Det finns även en liten fyrkantig kontakt som ska kopplas in också, om moderkortet stödjer detta. Denna kontakt sitter i närheten av cpu:n. Om uttaget saknas på moderkortet så behöver man inte bry sig om denna kontakt.

Koppla därefter in strömkablarna till alla enheter som bland annat till hårddisken. När allt är inkopplat och klart och efter att man har stängt igen datorlådan stoppar man in strömkabeln i vägguttaget igen och startar datorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *