Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar ljudböcker?

Ljudböcker

Ljudböcker är ett bra sätt att njuta av dina favoritböcker när du är på språng. Men hur fungerar de? Ljudböcker är i huvudsak digitala inspelningar av någon som läser en bok högt.

Du kan köpa dem online eller via appar som Bookbeat, Storytel eller Nextory och sedan lyssna på dem på din telefon, surfplatta eller andra bärbara enheter.

Det fina med ljudböcker är att du kan lyssna på dem medan du gör andra saker, som att köra bil eller träna. Och om du har problem med att fokusera när du läser kan det vara en bra lösning att lyssna på en ljudbok.

Om du är intresserad av att testa ljudböcker finns det många bra alternativ att välja mellan. Så dyk in och börja lyssna!

“Ljudböckernas historia”

Någon form av “ljudbok” har funnits nästan lika länge som själva böckerna. Det första registrerade exemplet på att någon läste en bok högt var år 1125, när en benediktinermunk vid namn Guibert läste högt från en latinsk text medan han vandrade genom Europa på en pilgrimsfärd.

Denna praxis fortsatte under hela medeltiden och in i renässansen, då människor ofta samlades för att lyssna på någon som läste högt ur en bok.

I slutet av 1800-talet gjorde utvecklingen av nya teknologier det möjligt att spela in ljud på fonografcylindrar eller vaxskivor. Dessa inspelningar var mestadels av musik eller spoken-word framföranden, men några tidiga ljudboksinspelningar gjordes också.

Topp 3 svenska ljudbokstjänsterna

  1. Storytel
  2. Bookbeat
  3. Nextory

Fördelar med ljudböcker

Ljudböcker är ett bra sätt att njuta av litteratur. De är särskilt fördelaktiga för personer som har svårt att läsa eller som har synnedsättningar. Ljudböcker kan också avnjutas medan du gör andra aktiviteter, som att köra bil eller träna.

Ljudböcker ger en uppslukande upplevelse som kan avnjutas när som helst. De är ett bra sätt att koppla av och fly från vardagens stress. Att lyssna på en ljudbok kan också hjälpa dig att somna lättare.

Ljudböcker kan vara ett bra verktyg för att lära sig ny information. De kan lyssnas på snabbare än normalt, vilket kan hjälpa dig att behålla mer information. Du kan även pausa och spola tillbaka avsnitt efter behov, vilket är perfekt för komplext material eller om du vill recensera något igen.

Nackdelar med ljudböcker

Ljudböcker har blivit allt populärare de senaste åren. De är ett bra sätt att “läsa” medan du gör andra saker, som att köra bil eller träna. Men det finns också vissa nackdelar med ljudböcker.

För det första kan de vara dyra. Även om du vanligtvis kan hitta bra erbjudanden på ljudböcker, tenderar de fortfarande att vara dyrare än att köpa en fysisk bok.

En annan nackdel är att du inte kan skumma en ljudbok som du kan med en fysisk bok. Med en ljudbok måste du lyssna på varje ord för att kunna följa berättelsen. Detta kan vara frustrerande om du snabbt vill hitta en specifik information.

Slutligen föredrar vissa människor helt enkelt att läsa fysiska böcker framför att lyssna på ljudböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *