Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man preliminärskatt

Hur bokför man preliminärskatt

Det första att fastlägga är hur du ska bokföra preliminärskatt i enlighet med det företag eller den verksamhet som du driver. Den som har en enskild firma ska inte bokföra preliminärskatten så som man gör då man driver ett aktiebolag. Anledningen till att man ens måste betala preliminärskatten är att det kan gå ganska lång tid mellan det att man får in en skattepliktig inkomst tills dess att skatten på inkomsten har fastställts. Därför kan man säga att preliminärskatten är en slags förskottsbetalning som man baserar på en uppskattning som Skatteverket kan ge.

När man bokför preliminärskatt så måste man ange vad som avses och vad som inkluderas i denna. Det kan ju vara så att man inkluderar poster som skatt på inkomst, skatt på löner, speciella avgifter som fastighetsavgift, och även moms. Är man en ekonomisk förening, ett handelsbolag eller ett aktiebolag så kommer man att upprätta ett skattekonto hos Skatteverket. På detta konto sätts varje månad en fastlagd summa in och från dessa pengar så kommer den preliminära skatten att dras. Det är Skatteverket som bestämmer hur betalningsplanen ska se ut.

Oavsett om man är privatperson eller driver ett företag så anger man i sin bokföring av preliminärskatt utgiften som debet. En privatperson kan skriva posten som avräkning för avgifter och skatter, ett företag anger helt enkelt skattekonto och då det handlar om preliminär f-skatt så benämner man denna post i sin bokföring som debiterad f-skatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *