Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar en gasolgrill?

Hur fungerar en gasolgrill

Med en gasolgrill får man många fler möjligheter, vilket allt fler börjar förstå och det är också anledningen till att efterfrågan på en bra gasolgrill ökar. Det finns fler komplexa delar än vad exempelvis en kolgrill har, så det kan vara bra att ha koll på sin gasolgrill innan man börjar använda den.

Hur tänder man en gasolgrill?

Under tiden man inte använder grillen, så fungerar det bra med att låta gasoltuben stå under grillen, men när det är dags för att använda grillen så är det bäst att börja med att flytta ut gasoltuben till att stå stabilt bredvid grillen.

Öppna kopplingen på gasoltuben, lyft upp grillocket och se till att alla brännare står på noll eller off. Starta sen den brännare du vill använda genom att trycka in kontrollvredet och vrid till det står på max, samtidigt som du håller tändarknappen intryckt.

Det ska höras ett tickande ljud och på de flesta gasolgrillar så tänds brännaren direkt. Däremot bör du se till att kontrollvredet hålls intryckt ytterligare 10-15 sekunder tills du är helt säker på att brännaren är tänd. Om den inte skulle tändas, så vrid tillbaka kontrollvredet tillbaka till noll, vänta några sekunder och börja om från början. När grillen är tänd, så stänger du locket igen och grillen är redo för användning inom 5-10 minuter.

Hur fungerar brännarna?

En gasolgrill kan vara utrustad med flera brännare, oftast med minst två brännare. Vanligen antänds de separat, så man kan använda varje brännare med olika temperaturer och för olika typer av matlagning.

Det kommer in gasol i brännaren som ska antändas, via ventilerna på brännarna, när man vrider på kontrollvredet och då man trycker in tändarknappen skapas en gnista för att se till att gasolen tänds och ger värme till brännaren. Varje brännare har flera hål, där flammorna sprids och ger en jämn värmefördelning över grillen.

Om brännaren inte vill tändas, så kontrollera om det kommer fram gas genom att använda en tändsticka eller tändare. Kontrollera i manualen hur de rekommenderar dessa steg. Om detta inte hjälper kan det vara fett som blockerar eller något fel med gasoltuben.

Hur stänger man av grillen?
När du är klar med din grillning, så se till att alla kontrollvred vrids till noll eller off och stäng gasoltuben. Låt gasoltuben stå kvar bredvid din gasolgrill tills denne har kylts ner. En del låter grillen stå kvar på låg värme, med locket nere och helt tom på mat, cirka 10 minuter för att låta matrester och dylikt ånga av från grillgallret. Detta blir sen också lättare att rengöra.

När grillen har svalnat, så bör du tömma behållaren där fett och annat har runnit ner och se till att den är ren innan grillen ska användas nästa gång.

Noggrann rengöring av din gasolgrill ger den längre hållbarhet och det finns flera bra tillbehör att inhandla för att underlätta rengöringen, till exempel fettlösande medel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *