Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur använder man startkablar

Röd startkabel

Ett av de viktigaste hjälpredskapen för bilar är startkablar. Alla bilar råkar någon gång ut för ett dött batteri vilket kan bero på sträng kyla eller att batteriet dragit ur i samband med att man glömt belysningen eller radion på i bilen.

För att få starthjälp med startkablar behöver man ha två startkablar, en röd och en svart. Dessa finns att köpa på de flesta bensinmackar eller biltillbehörsbutiker. Rekommenderat är att man köper de lite grövre kablarna som dels håller längre men även ger bra kräm när man ska starta bilen.

Så här använder man startkablar

  1. Ta fram startkablarna som ska användas och kontrollera att de är i bra skick.
  2. Starta den bil som har det bra batteriet och som man vill få starthjälp ifrån. Det är viktigt att bilen är igång när man ansluter startkablarna då det döda batteriet annars kan dra ur det friska batteriet.
  3. Anslut först den röda kabeln till det friska batteriet plus pol. Anslut sedan den andra änden på det dåliga batteriets pluspol.
  4. Anslut därefter den svarta kabeln till det friska batteriets minus pol. Därefter ansluts den andra änden av den svarta kabeln till en jordad del på motorn i det dåliga batteriets bil, så långt från batteriet som möjligt.
  5. Starta därefter bilen med det dåliga batteriet. Den får nu sin kräm från det friska batteriet i den andra bilen.
  6. När bilen har startat så kopplar man ifrån kablarna i omvänd ordning, börja med den svarta kabel och därefter den röda kabeln.

Tänk på att det kan uppstå gnistor i samband med att man ansluter kablarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *