Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lagrar kroppen fett

Hur lagrar kroppen fett

Fett är inte sällan förknippat med övervikt och fetma, men fett och dess lagring också är en naturlig process vars syfte är att skapa och fylla på depåer för framtida bruk och behov. Fett fyller nämligen en rad livsnödvändiga funktioner i kroppen, däribland som kroppens bränsle, d.v.s. energi.

Såhär lagras fett i kroppen:

  1. Allt börjar med att du förtär något, vilket oftast innebär att du äter något (drycker innehåller i regel inte lika ofta/mycket fett). Du tuggar, sväljer och sedan färdas maten genom matstrupen och når slutligen matsäcken.
  2. I magsäcken och sedermera i tarmen fördelas maten. Fettet i sig bryts ner till väldigt små beståndsdelar som tas upp i tunntarmen.
  3. Från tunntarmen transporteras fettet, framför allt i form av triglycerider och kolesterol, med blodet och lymfvätskan och ut till kroppens alla vävnader. Då fett inte är vattenlösligt tar kroppen hjälp av olika sorters blodfetter, s.k. lipoproteiner, för att få transporten att fungera. Lipoproteinerna består av olika beståndsdelar där några är fettlösliga och några är vattenlösliga och med hjälp av dessa kan alltså blodet kopplas ihop med fettet och ta med det till de delar i kroppen där det behövs.
  4. Väl framme i vävnaderna omvandlas fettet till energi eller lagras i fettvävnaden för att fungera som en framtida reserv vid behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.