Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur man som gäst agerar på en middag man är inbjuden till?

Hur man som gäst agerar på en middag man är inbjuden till

Att för första gången vara inbjuden till en lite finare middag där man inte känner alla gäster kan ge upphov till ångest och oro.

Dels över vad man ska ha för klädsel, dels vad man ska ha med sig i present men framförallt för hur man ska uppföra sig under middagen.

Det finns många vett och etikett regler som man hitta men det bästa är ändå att ta det säkra före det osäkra och vara så mitt i mellan som möjligt.

Nedan har vi sammanställt några saker som kan hjälpa en inför middagen och även några råd över vad man inte bör göra under middagen.

Så agerar man på en bjudningsmiddag

  • Om det inte står på inbjudningskortet vilken klädsel som gäller så kan man antingen kontakta värdparet eller någon som känner värdparet för att få information om vilken klädsel som gäller. Vid privata inbjudningsmiddagar brukar det sällan vara kostym utan en mer elegant med ledig klädsel som gäller. För män innebär detta oftast skjorta och för kvinnor blus och kjol/byxor eller klänning.
  • Det allra bästa som man kan ta med sig till en middag är en eller ett par flaskor vin. Det behöver inte vara av den dyraste sorten men bör absolut inte heller ligga bland de billigare sorterna.
  • Att komma i tid är oftast viktigt men vid middagar så är det kutym att komma några minuter försent, gärna 5-10 minuter efter utsatt tid. Detta gör att man ger värdparet lite ytterligare tid att komma i ordning. Att komma tidigare än utsatt tid kan anses oförskämt.
  • Vid middagsbordet förväntas man att konversera med de två gästar man har intill sig, vid varje sida. Det är inte snyggt att inleda diskussioner eller småprata med andra gäster vid middagsbordet utan dessa får vänta till efter middagen. Vid middagsbordet bör man inte heller starta upp några djupare diskussioner med sin bordsgranne utan man bör hålla sig till just småprat.
  • Vanligt bordsskick och hövlighet vid middagsbordet är självklarheter. Undvik att dricka alkohol snabbt eller i större mängder under middagen, då är det bättre att vänta till efter middagen om sådan servering fortfarande sker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *