Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bort svartmögel

Svartmögel kan uppkomma i våtrumsområden som badrum eller källare. Svartmögel är ett ytligt mögel som sätter sig i fogar i kaklet eller på olika plastmaterial. Svartmögel är giftigt och kan medföra att både människor och husdjur blir sjuka och för vissa personer som lider av allergier eller astma så kan svartmögel ge stort obehag.

Svartmögel lever och frodas i fuktiga områden. Vattenskador eller långvarig kontakt med fukt är utmärkta områden för svartmögel att föröka sig i. För att få bort svartmögel krävs ett flertal olika moment. A och O när man ska försöka ta bort svartmögel är att först lokalisera felkällan. Det innebär att man tar reda på var fukten kommer från och åtgärda detta för annars kommer man aldrig bli av med svartmöglet. Fukt i badrum beror oftast på läckande rör, att kaklet är uppsatt utan eller med dåligt utfört fuktskydd alternativt att vissa områden har utsatts för vatten under längre perioder.

När man har åtgärdat problemet med fuktkällan alternativt lokaliserat det för senare åtgärder behöver man få bort fukten från området. Det bästa sättet att få bort fukt är att hyra avfuktningsfläktar, dessa finns att hyra hos de flesta byggvaruhus. Man ställer dessa i rummet och det kan ta allt från några dagar till flera veckor innan maskinerna har lyckats få bort allt fukt.

När man sedan ska ta bort svartmöglet ska man alltid byta ut de områden där svartmöglet har fått fäste. Det kan vara att rensa fogarna i kaklet och lägga på ny fogmassa eller att byta ut platstapeter eller plastgolv.

Det finns ett stort utbud på borttagningsmedel för svartmögel men flera av varandra oberoende tester visar att dessa inte fungerar. Flera av dessa medel tar förvisso bort det svarta ytskiktet men lämnar ändå kvar svamparna och därmed även giftet i väggarna eller på de områden som drabbats. Därför ska man alltid byta ut de delar i rummet eller renovera dessa så att man får bort både synligt och osynligt svartmögel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *