Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur startar man en webbutik / e-handel?

Starta din egen butik på nätet.

Du är intresserad av att starta webbutik/e-handel? Det här är en liten guide som riktar sig till dig som vill starta webbutik.

Guiden kommer att fyllas på efter hand så den kan tyckas vara lite för grundläggande i början men meningen är att den ska vara relativt komplett för dig som vill starta webbutik.

Det finns dock alltid individuella anpassningar som krävs för respektive e-handelssatsning och guiden kommer bara täcka hur du kommer igång och vad du ska tänka på. Guiden är grovt förenklad, men fungerar för mindre webbutiker.

Är det något som är glömt eller fattas så är det bara att kontakta mig så lägger jag till det, med hänvisning till dig/författaren om så önskas.

Att starta webbutik

Idag är det nästan löjligt enkelt att starta webbutik, det finns flera alternativ med gratis e-handelsplattformar och även butikssystem som går att hyra för en nätt summa. Problemet är dock inte att starta själva butiken utan snarare att få den att gå runt.

Att få besökare som konverterar och slutligen att du går med vinst. Det är väldigt mycket att tänka på när man startar en webbutik. Vi kommer här gå igenom väldigt grundläggande och inte i detalj. Det finns också mycket som kommer vara specifikt för just din bransch eller det du kommer sälja.

Startskedet

Det första du bör göra innan du sätter dina tankar i verket är att undersöka marknaden. Vad är det du vill sälja och hur ser marknaden ut för den typen av produkter? Att t ex ge sig in i elektronikbranschen idag är inte helt enkelt.

Där finns så många aktörer att det kommer bli svårt att överleva för en ny och liten butik som inte kan konkurrera med kedjornas låga priser.

Undersök marknaden

Det första du gör är alltså att undersöka marknaden för den typen av produkter du tänkt sälja. Tror du att du kommer klara att hålla konkurrensen, vad gör dig bättre än alla andra? Om din produkt inte är helt unik måste du sticka ut.

Desto mindre marknad du ger dig in på desto billigare kommer även marknadsföringen bli. Konkurrens bland nyckelord på stora sökmotorer gör att priserna stiger för marknadsföringen. Mindre nischade branscher har oftast lägre priser på nyckelord vilket resulterar i mindre kostnad för dig. Mer om sökordsannonsering senare.

Hur undersöker jag marknaden?

Använd Google och sök på termer, besök butiker som säljer samma sorters utbud som du tänkt göra. Kolla efter vilka priser de har och hur deras webbutiker ser ut. Kan du bli bättre? Är det något som fattas? Hittar du ingen webbutik som säljer det du tänkt sälja? Perfekt!

Hitta produkter

Har du bestämt dig för vilka produkter du kommer att sälja och har undersökt marknaden är det dags att ta reda på hur du ska få tag i dina produkter. Det finns flertalet alternativ för att få tag i produkterna. Det kanske vanligaste bland mindre butiker är att importera från utlandet eller köpa från svenska leverantörer. Nackdelen med att köpa från Sverige är att det blir mindre marginaler = mindre vinst.

Produktimport och vad man ska tänka på kan jag skriva en liten guide om senare.

Du har hittat dina produkter

Du har hittat en leverantör som kan skicka dig produkter. Ta reda på vilka kvantiteter du behöver köpa in för att bygga upp ett litet lager. I början kan du ha lite mindre produkter och satsa på dem som du tror kommer att sälja bäst. Då slipper du binda upp alltför mycket pengar i lagret eftersom finansiering kan vara svårt i början.

Starta företaget

Dags att starta företaget, i vilket steg du väljer att göra det väljer du själv men det är klart en fördel att du har företag klart och färdigt innan du börjar beställa hem produkter.

När du startar företag är det främsta du behöver tänka på vilken företagsform du ska välja:

– Enskild firma – Är avsett för en (1) person
– Handelsbolag/kommanditbolag – Är avsett för fler än en person
– Aktiebolag
– Hobbyverksamhet

Beroende på hur mycket startkapital du har att röra dig med och för hur mycket du beräknar att sälja så väljer du även företagsform därefter. Är det bara en liten verksamhet mest som hobby kan du registrera dig som hobbyverksamhet.

Annars är ett bra förstahandsval enskild firma. Företag registrerar du här: verksamt.se

(Tar bara upp väldigt kort om företagsstart då artikeln vänder sig till den som vill starta webbutik/e-handel)

E-handelsplattform / Webbutik

När du registrerat ditt företag, ansökt om f-skattesedel och allt är klingat och klart är det kanske dags att kolla på det mer tekniska, e-handelsplattformen. Vilken ska du välja?

Det är inte helt enkelt att välja en e-butik som passar alla dina egna behov, för alla har vi helt skilda behov och krav på speciella funktioner. Det finns flera vägar att gå när man ska välja plattform.

Hyra webbutik

Du kan enkelt hyra en webbutik för några hundralappar i månaden. Fördelen med att hyra en webbutik är att du får allting klart. Du behöver inte oroa dig för att skaffa webbhotell och det tekniska för alla grunder är klara. Nackdelen är att det blir svårt att anpassa en hyrd webbutik då du är låst till företags moduler som finns tillgängliga.

Hyrda webbutiker brukar oftast också vara ganska lika varandra designmässigt vilket gör att de alla ser likadana ut och inte ger ett så personligt intryck.

Men har du en mindre verksamhet så kan en hyrd webbutik vara ett alternativ.

+ Positivt hyrd webbutik
+ Låga startkostnader
+ Allt är klart att köra igång

– Negativt med hyrd webbutik
– Svår att anpassa efter egna behov
– Svår att växa i
– Likartade designer (icke-personlig)
– Ofta dåligt sökmotoranpassade

Köpa webbutik

Ett annat alternativ är att man köper en färdig lösning. Dessa ägnar sig oftast för större verksamheter. Här är fördelarna att man har allt färdigt och kan anpassa det efter egna behov. Nackdelen är att det blir väldigt dyrt. Så fort man vill ha en extra funktion får man betala enorma mängder pengar.

+ Positivt köpt webbutik
+ Allt klart
+ Webbutiken är anpassad efter egna behov

– Negativt med köpt webbutik
– Dyrt
– Dyrt att anpassa
– Ofta dåligt optimerade för sökmotorer

Använda Open Source webbutik

Det sista alternativet jag tänkte ta upp är om man kör på en open source lösning. Det finns flertalet open source-lösningar anpassade för e-handel.

Fördelen är att det är helt gratis och att de är väldigt anpassningsbara, det finns också redan färdiga moduler så man slipper lägga tid på utveckling. Nackdelen är att nybörjare eller folk som inte är så insatta i kodning kan få det svårt att starta.

Det krävs ofta grundläggande kunskaper i programmering för att anpassa och utveckla en open source lösning. Det kan ta lite tid att få det som man själv vill ha det även om man har kunskaperna.

+ Positivt open source webbutik
+ Lätt att anpassa efter dina exakta behov
+ Många färdiga moduler
+ Kostnadsfritt (i grunden)

– Negativt open source webbutik
– Kräver förkunskaper för anpassning

Vilket alternativ är bäst?

Vilket alternativ som är bäst beror helt och hållet på dig som e-handlare. Vilka krav du har och hur mycket du beräknas sälja och utvecklas. Du vill såklart ha något du kan växa i men som inte kostar för mycket.

Har du förkunskaper inom kodning och tror du kan fixa det är det förmodligen det bästa alternativet då du får det precis som du själv vill ha det.

Som e-handlare och entreprenör vill du hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt och då är det ännu en anledning att välja open source webbutik.

Betalningsmetoder

Ännu en viktig sak är vilka betalningsmetoder du tänker erbjuda. Desto större utbud av betalningsmetoder desto mer kan du räkna med att sälja. Vissa gillar mer faktura än kreditkort och vissa vill betala med postförskott.

Den absolut billigaste betalningsmetoden är förskottsbetalning till bankgiro.

Den kommer inte att kosta dig många kronor per år men det är inte alltid den smidigaste för kunden. Det är såklart bäst för dig, och dina kunder att du har ett så brett utbud som möjligt men du behöver inte börja med alla.

Vilka anser du skulle täcka dina och dina kunders behov? Kanske räcker det med kort- och bankgirobetalning eller vill du utöka med faktura?

Frakt och leverans

Frakt och leverans är förmodligen en av de mest ögongnuggande frågorna för en e-handlare. Man måste erbjuda bra fraktpriser till kunder samtidigt som man fajtas med fraktbolag om så bra priser som möjligt.

Det bästa möjliga är att skicka så mycket som möjligt med vanlig A-post. Det är det billigaste alternativet men också det osäkraste.

Denna typ av post går inte att spåra så du vet aldrig om kunden mottagit försändelsen eller om den försvinner på posten. Är försändelsen borta kan du aldrig räkna med att få tillbaka paketet.

Fördelen med vanlig A-post är att det är billigt. Det fungerar på billigare varor där du har råd att förlora ett brev eller ett litet paket. För dyrare varor är det postpaket som gäller där du har en kvittens på att kunden har mottagit paketet.

Fundera noggrant igenom vilka fraktalternativ du kommer att erbjuda dina kunder och hur du ska presentera frakten. Ska du inkludera frakten i produkten och ha lite dyrare produkter eller visa hela frakten? Någon måste betala..

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *