Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man gravid

Hur blir man gravid

För att kunna bli gravid så krävs att kvinnans ägg befruktas av mannens spermier i samband med att kvinnan har ägglossning. Detta kan ske genom samlag men även genom insemination som utförs hos en läkare.

En kvinna har ägglossning varje månad, mellan 12 till 16 dagar före den dag de ska ha sin mens. Ungefär två ägglossningar per år uteblir av olika orsaker vilket gör att en kvinna kan bli gravid vid 10 tillfällen per år och vid varje tillfälle så är kvinnan som mest mottaglig för att bli gravid under cirka 2 dagar i samband med ägglossningen.

Personer som har svårt att lyckas skaffa barn kan behöva använda ovanstående beräkningar för att planera in de dagar som kvinnan är mest mottaglig för att bli gravid. Dock kan kvinnor med oregelbunden mens få svårare att pricka in exakt när de har ägglossning men ofta brukar kvinnor märka när de har ägglossning genom att de blir lite varmare, cirka 1 grad, blir lite ömma i nedre magregionen eller får en liten blödning.

Kvinnan har störst chans att bli gravid under det dygn hon har ägglossning och en mans spermier har en livslängd på cirka 3 dagar vilket innebär att om man har samlag dagen före ägglossning, dagen då man har ägglossning och dagen efter ägglossning så är chansen att bli gravid som allra störst.

Det finns flera saker som kan påverka möjligheten att bli gravid eller åtminstone försvåra möjligheten att bli gravid och nedan följer några av dessa:

–          Rökning påverkar både ägglossningen hos kvinnan, som kan innebära att ägget inte fastnar i livmodern, men även spermiernas rörlig och antal hos mannen.

–          En kvinnas fruktsamhet börjar minska i 30 årsålder och brukar normalt upphöra helt efter 40 års ålder.

–          Kraftig övervikt hos kvinnan kan störa ägglossningen

–          Infektioner hos både kvinnan och mannen kan leda till flera problem som gör att kvinnan inte blir gravid.

–          Oro, stress och hårt fysiskt arbete kan störa kvinnans ägglossning.

–          Mannens spermier är inte tillräcklikt många eller tillräckligt snabba så att de hinner fram för att befrukta ägget innan de dör.

–          Hormonrubbningar hos mannen eller kvinnan kan göra att spermierna eller ägglossningen inte är tillräckligt funktionella.

–          Alkohol kan leda till få och svaga spermier hos mannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *