Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur löser man Rubiks kub

Hur man löser Rubiks kub

Rubiks kub är en lustig uppfinning som har gett oss massor av glädje men även gråa hår. Kuben uppfanns av en ungersk arkitekt vid namn Ernö Rubik år 1974 men det var först år 1980 som kuben nådde ut i världen, då under namnet Rubiks kub.

Att lösa rubiks kub är svårt och kräver att man förstår de så kallade algoritmer som man använder för att lösa kuben.

Man har, genom kraftfulla datorer, räknat ut att kuben går att lösa på 20 drag och världsrekordet för att lösa kuben på så få drag som möjligt är 26 drag.

För de flesta av oss som kommer i kontakt med kuben så är inte antal drag eller tiden, världsrekordet för att lösa kuben är 5,66 sekunder, för att lösa Rubiks kub så viktigt, vi vill bara lösa detta mysterium så att vi lyckas få en färg på varje sida.

För att kunna lösa Rubiks kub så behöver man förstå logiken bakom kuben. Det finns 4 mittbitar, en på varje sida i olika färger. Det finns 8 hörnbitar i två olika färger och slutligen 10 sidobitar, även de i 2 olika färger.

Det finns flera olika metoder för att lösa Rubiks kub men den enklaste metoden är att man bygger upp grunden för varje sida.

Att lösa Rubiks kub

  1. Börja med att välja en hörnbit i det högra hörnet. Man ska välja den hörnbit som matchar mittbiten på den övre sidan.
  2. Därefter så vrider man på kuben till vänster och roterar så man får den nya högra sidan att matcha i samma färg som mittbiten. Fortsätt att vrida så att alla hörnen matchar mittbiten på över och framsidan av kuben.
  3. Vrid nu mittenbitarna så att ovansidan får samma färg. Kom ihåg dragen så att det går enkelt att återställa detta senare.
  4. Fortsätt sedan med att placera rätt hörna med rätt färg på mittbiten på mellersta sidorna.
  5. Vänd därefter kuben upp och ned och fortsätt med de sista sidorna. Matcha hörnorna med mittbiten och sedan de mittersta bitarna så att även undersidan har en färg.
  6. När man har matchat de två sista hörnbitarna så ska man bilda ett mönster på ovansidan som ser ut som ett kors. Fulfölj därefter de för att placera de sista två bitarna på rätt plats.

Om allt har fungerat som det ska så ska man ha löst Rubiks kub.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *