Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur blir man modell

Ett av de yrken som många tjejer och killar drömmer om är att bli modell för någon stor agentur. Att bli modell är inte så enkelt utan kräver att man har ett utseende som blir bra på bild och som tilltalar betraktarna. Dock finns det många typer av modeller, vissa är helkroppsmodeller, mannekänger, medan andra är modeller för olika delar av kroppen som exempelvis hårmodell, fotmodell eller handmodell.

Det finns även en så kallad grupp som heter people modeller och för att bli en people modell ska man ha ett intressant och genomsnittligt utseende som passar bra för reklambilder och filmer.

För att kunna bli professionell mannekäng krävs att man har en viss längd, minst 170 centimeter för tjejer och minst 182 centimeter för killar. Dock finns det inga regler utan undantag och en aningen kortare längd kan i vissa fall vägas upp av andra utseendemässiga fördelar.

De flesta börjar sina modellkarriären i tidig ålder. De stora agenturerna vill att man ska ha fyllt 16 år innan man får arbeta hos dem, men det finns agenturer som tar in tjejer redan vid 12-13 års ålder. För personer under 18 år krävs alltid föräldrarnas tillstånd för att arbeta som modell. Efter 20-25 års ålder är det svårare att få arbete som professionell fotomodell dock kan man bli people modell där åldern inte spelar så stor roll.

För att bli fotomodell och kunna försörja sig på det behöver man ha vissa egenskaper som tilltalar de som man ska arbeta för. Det handlar om ett fördelaktigt yttre, att man är social och har rätt attityd och att man har en förmåga att posera naturligt. Om man saknar någon av dessa egenskaper så kan man alltid träna upp dessa.

För att bli modell behöver man vara ansluten till en agentur som hjälper en att finna uppdrag. För att bli antagen hos en agentur så behöver man, förutom att uppfylla grundkraven ovan, även ha en portfolio som innehåller en samling poseringsbilder. De flesta agenturer kan hjälpa till att sammanställa en portfolio utan kostnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *