Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur vaccinerar man sig

Hur vaccinerar man sig

Det finns flertalet olika sjukdomar (förutom Covid) man kan vaccinera sig mot och beroende på hur ditt specifika behov ser ut kan det också finnas behov för olika typer av vaccination. Normalt sker vaccination på landets vårdcentraler.

För att få en vaccination måste du boka en tid men innan dess måste du ta reda på vad du behöver vaccinera dig mot och vad du redan är vaccinerad mot.

Hur vet jag vad jag ska vaccinera mig mot?

Om du är en del av en utsatt grupp kan du behöva vaccinera dig mot specifika sjukdomar som exempelvis influensan. För att ta reda på om du behöver vaccinera dig kan du kontakta din vårdcentral.

Barn och ungdomar får vaccinering redan i skolan genom skolhälsan och den innefattar vaccinering mot mässling, påssjuka, röda hund (MPR), difteri, stelkramp (tetanus) och kikhosta (pertussis). Flickor erbjuds numera även vaccination mot HPV.

Resa utomlands

Om du ska resa utomlands kan du behöva vaccinera dig beroende på var du ska resa och i vilken typ av område du kommer befinna dig under din resa. För att ta reda på vilken typ av vaccination som kan behövas för dig kan du besöka reserådets webbplats för vaccination.

Här kan du läsa om aktuella sjukdomar som finns och risken för att drabbas. Tänk på att det är viktigt att du vet var du ska vara under din resa. Ska du hålla till i turistområden är det inte behov för samma vaccination för om du ska vara inne i djungeln exempelvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *