Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur använder man ett kreditkort rätt?

Rätt kreditkort

Att ett kreditkort har en övre kreditgräns innebär inte att du ska utnyttja det. För att använda ditt kreditkort rätt är det viktigt att du är medveten om hur ett kreditkort fungerar. Har du råd att delbetala? För att veta det måste du känna till räntesatsen, antal räntefria dagar och andra viktiga faktorer. Det gäller att maximera fördelarna med ditt kreditkort så att nackdelarna inte blir lika kännbara.

För att kunna dra nytta av fördelarna med ditt kreditkort måste du identifiera vad du eftersöker innan du väljer kreditkort. Lägg sedan ordentligt med tid på att jämföra de olika korten så att du hittar ett kort som du kan använda på rätt sätt. På Kortio får du hjälp att jämföra samtliga av Sveriges kreditkort.

Kreditkortsutgivaren gör alltid en kreditupplysning på dig genom Upplysningscentralen (UC) innan du beviljas ett kreditkort. Därför är det viktigt att vara medveten om kraven som måste uppfyllas för att få ett kreditkort. Vet du med dig sedan innan att du inte uppfyller kraven är det nämligen onödigt att UC görs eftersom flera UC på kort tid kan sänka din kreditvärdighet.

Faktorer som kommer att leda till att din kreditkortsansökan inte beviljas är betalningsanmärkningar och en aktiv skuld hos Kronofogden. Annat som påverkar din kreditvärdighet negativt är många utspridda lån och krediter. Se därför till att kontrollera kraven noggrant innan du ansöker.

Ska du delbetala? – tänk på räntesats och räntefria dagar

Om du inte vet riktigt hur ett kreditkort fungerar är det lätt hänt att du hamnar i en kreditfälla, i värsta fall med betalningsanmärkningar som följd. Om du vet med dig att du ofta kommer att delbetala dina fakturor är det viktigt att du känner till vilken den effektiva räntesatsen är och hur många räntefria dagar som ingår. Räntefria dagar innebär att du inte betalar någon ränta på din kreditkortsskuld under en viss period. Med andra ord kan du delbetala dina köp under den räntefria perioden utan att betala ränta. Olika kreditkort har varierande längd på den räntefria perioden mellan 30 och 65 dagar.

Varför står det ”upp till” 45 dagar? Kreditkortsutgivarna väljer nästan alltid att använda uttrycket ”upp till” när antalet räntefria dagar anges. Orsaken är att antalet räntefria dagar skiljer sig åt beroende på när i månaden du nyttjar krediten.

Antalet dagar är alltid det som kreditkortsutgivaren anger, men hur många räntefria dagar du kan utnyttja beror på när i månaden du gjorde ditt inköp. I de flesta fall ligger brytpunkten i början av månaden. Endast om ditt köp görs på brytpunktens första dag kan du utnyttja hela den räntefria perioden.

En längre räntefri period är alltid en fördel eftersom det ger dig längre tid på dig att betala tillbaka din skuld utan onödiga kostnader. Särskilt viktigt är det för dig som är student, går på A-kassa/har aktivitetsersättning eller har låg inkomst.

Här nedan har vi valt ut ett par kreditkort för att visa vad de olika faktorerna konkret innebär för dig.

56 räntefria dagar med Collector Easyliving kreditkort 

Här har du en kreditkortsutgivare med 56 räntefria dagar. Om fakturaperioden sträcker sig från den 5 juli till den 6 augusti samlas alla dina inköp som görs under denna period på en faktura med förfallodatum den 29 augusti. Med en räntefri period på upp till 56 dagar kan du utnyttja hela den räntefria perioden på alla inköp du gör den 5 juli. För inköp du gör den 10 juli har du räntefri kredit under 51 dagar och för de inköp som görs den 19 juli får du 42 dagars räntefri kredit. 


Collector Easyliving kreditkort har en en effektiv årsränta på 17,25 procent. Det innebär en månatlig ränta på 1,43 procent. 

Collector Easyliving – låg ränta och inget valutapåslag

Om du till exempel gör ett kreditkortsköp på 30 000 som delas upp på tre delbetalningar ser det ut som följer: Med en första inbetalning på 10 000 efter den räntefria perioden har du en skuld på 20 000 kvar.

Du gör en andra betalning på 10 000 + ränta på 286 kronor en månad senare. Den sista betalningen på 10 000 efter ytterligare 30 dagar resulterar i en ränta på 143 kronor. Alltså landar din ränta på 429 kronor för att avbetala ett inköp på 30 000 vid tre tillfällen.

Om du inte klarar av att avbetala ett så pass stort köp på så kort tid blir det ganska dyrt att avbetala. Då måste du även ha i åtanke att Collector både har många räntefria dagar och ganska låg ränta relaterat till andra. Årsavgiften är dessutom gratis första året om du anger en kod på hemsidan, därefter kostar det 195 kronor per år.

Detta är ett kreditkort utan valutapåslag och med flera omfattande reseförsäkringar, därför är det extra förmånligt för dig som reser en del. Dessutom ingår allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och utökad garanti på hemelektronik. Sammantaget innebär detta hög trygghet både borta och hemma.

En nackdel är den höga uttagsavgiften på 3 procent. Om du gör få eller inga uttag, vill delbetala under en kortare tid och reser mycket är detta ett kort som ger dig valuta för pengarna.

45 räntefria dagar med Norwegian Bank kreditkort

Det vill säga ett lån på 30 000 och tre delbetalningar har 45 räntefria dagar på sina kreditkort. Enligt samma omständigheter som ovan med en fakturaperiod från den 5 juli till 6 augusti och förfallodatum den 29 augusti för samtliga inköp under denna period kan du utnyttja 45 räntefria dagar för alla köp du har gjort den 5 juli. För inköp utförda den 10 juli kan du använda 40 räntefria dagar och för det du köper den 19 juli gäller 31 räntefria dagar.

På Norwegian Bank är den effektiva krediträntan 21,93 procent, vilket blir 1,82 procent per månad. Därmed resulterar ett kreditkortsköp på 30 000 som delas upp på tre avbetalningar på 10 000 vardera i en räntekostnad på 546 kronor.

Norwegian Bank – fria uttag och perfekt för dig som reser mycket

Norwegian kreditkort är fördelaktigt eftersom det inte har någon årsavgift och 0 procent i uttagsavgift. Du samlar också cashpoints på alla dina kortinköp. Detta kan väga upp den högre räntesatsen, i synnerhet om du sällan delbetalar och gör uttag.

Övriga förmåner att väga in med Norwegian bank kreditkort är att du får rabatt när du reser med flygbolaget och gratis avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår i kortet. Dessutom krävs det inte att kreditinnehavaren har hög kreditvärdighet.

Det är viktigt att du inte stirrar dig blind på en enda faktor. Om den effektiva räntan och/eller årsavgiften är hög kan det bli dyrare att avbetala även med många räntefria dagar.

Viktigt att tänka på är också att räntefritt inte är samma sak som avgiftsfritt. En kredit är endast fördelaktig om du sköter din ekonomi bra och betalar kreditkortsfakturan i tid. Annars kan dröjsmålsränta och förseningsavgift tillkomma och fördyra din skuld.

Förmåner är endast förmånliga om de utnyttjas

Förmåner kan vara oerhört betydelsefulla om du är i behov av dem, men häng inte upp dig för mycket på dem. Kanske låter det otroligt bra med hög bonus på samtliga av dina inköp i en viss butik, men om du inte handlar mycket där har du inget att tjäna på det. Samtidigt kan ett kreditkort med cashpoints och bonusar betyda väldigt mycket om du använder det på rätt sätt.

Om du har ett Norwegian Bank kreditkort där du tjänar cashpoints som kan användas för att få rabatt på flygbiljetter ska du också se till att resa med Norwegian. Likaså är ett bensinkort utfärdat av Shell endast passande för dig som har höga bränslekostnader och brukar tanka på Shell.

Om ett kreditkort är det bästa beror alltså helt på hur du använder det. Det bästa för en person kan mycket väl vara det sämsta för en annan. Om du spenderar miljonbelopp på inköp varje år passar ett kreditkort med riktigt högt procentuellt bonusbelopp bättre. En hög årsavgift och andra avgifter försvinner i den höga bonusen. Spenderar du däremot normalt kan dessa avgifter bli väl kännbara. Det handlar helt enkelt att använda kreditkortet på rätt sätt.

Så använder du ditt kreditkort på bästa sätt

Identifiera dina behov noggrannt innan du väljer kreditkort så att du kan använda det på rätt sätt. Innan du ansöker ska du också känna till kraven. För att kunna använda ett kreditkort på bästa möjliga sätt ska du ta hänsyn till faktorer som räntesats, antal räntefria dagar, årsavgift, valutapåslag och uttagsavgift. När du ser till förmåner ska du vara säker på att de verkligen är relevanta för dig.

Och om du har ett matkort ger det endast fördelar om du handlar frekvent på den aktuella matvarukedjan. För dig som ofta delbetalar är räntesats och antal räntefria dagar extra viktigt. Det gäller att tänka sig för innan kreditkort väljs, men även att anpassa sitt beteende efter kortets förmåner så långt det går. På så sätt kan du använda ett kreditkort rätt och maximera fördelarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *