Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur köper man en SMS-biljett

Efter ett regeringsbeslut som innebar att kontanthanteringen på bland annat bussar upphörde på grund av rånrisken så tvingades man hitta nya och enkla lösningar för att hantera biljetter för resor. Man tog då fram sms-biljetten som man köpte från sin egen mobiltelefon och där man betalade på sin mobilräkning.

Förfarandet för att köpa en sms-biljett är lika oavsett vilket bussbolag man reser med men då det finns olika tariffer och zoner som gäller så behöver man kontrollera med det bussbolag som är verksamt i den stad man ska resa i för att få exakt pris, koder och telefonnummer så man får rätt biljett.

I Stockholm så betalar man för varje zon man ska resa i, dessa fördelas på A, B och C, och därefter anger man i sms:et vilka förutsättningar som gäller för den biljett man ska resa med, H för fullt pris eller R för reducerat pris.

Man beställer en sms-biljett genom att skapa ett nytt sms. I sms:et skriver man in hur många zoner man ska resa i och om det är fullt eller reducerat pris. Om man ska resa genom två zoner till fullt pris skriver man ”ABH”. Reser man till reducerat pris så anger man istället ABR.

Sms:et skickar man sedan till 72150 och därefter får man tillbaka en kontrollkod per sms som man använder för sin resa.

För att kunna beställa en sms-biljett krävs att man har pengar på kortet eller att det fungerar att debitera mobilräkningen. Avgiften för sms-biljetten dras omgående.

En sms-biljett kan ha olika giltighetstid men vanligast är att den gäller i 90 minuter efter att den beställdes. Därför bör man beställa sin sms-biljett så nära resetillfället som möjligt.

Det går inte att beställa sms-biljett med oregistrerade kontantkort så tänk på att registrera kontantkortet i god tid innan kortet ska användas för beställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *