Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur gör man dreadlocks

Dreadlocks kommer ursprungligen från Jamaica där frisyren har kopplingar till reggaemusiken, bland annat hade Bob Marley och hela hans familj välfriserade dreadlocks. Med åren och genom olika kulturer så har dreadlocks spridits över hela världen och både personer med afrohår och utan kan skaffa dreadlocks, de senare om de har tillräckligt långt hår.

Att skaffa dreadlocks är dock inget dagsarbete utan kräver åtskilliga månader och ibland årslånga behandlingar innan man får ett fullgott resultat. Beroende på ens förutsättningar så finns det flera olika behandlingar att välja mellan för att skaffa sig dreadlocks.

När man gör dreadlocks så delar man upp håret i olika sektioner. Sedan arbetar man sig igenom de olika hårsektionerna genom att kamma dessa och samtidigt skruva håret så att det blir tovigt. Detta återupprepas om och om igen dagligen fram till dess att håret är så tovigt att det har fått en hård konsistens. Man ska undvika att försöka skynda på processen genom att använda olika typer av hårdvax då detta gör att håret blir svårt att hålla rent och så småningom torkar eller ruttnar med resultatet att det går av.

Om man inte har afrohår så krävs det att man innan behandlingen har riktigt långt hår därför att håret minskar med upp till 50 % av sin längd. Man använder en vanlig kam och en virknål, företrädelsevis en stålkam, och kammar håret i sektioner samtidigt som man skruvar håret och därefter använder virknålen för att virka ihop håret från mitten. Detta innebär att man sakta knyter ihop håret så att de slutligen blir hårda tovor. Även denna behandling kan ta upp till flera år innan man får ett bra resultat.

För den som inte har långt hår eller som önskar få sina dreadlocks inom överskådlig tid kan man fuska sig till en frisyr genom att använda plasthår som fästs i hårbotten. Dessa dreadlocks kan dock bara sitta kvar i några månader och behöver med jämna mellanrum tas bort varvid håret behöver få vila ett tag mellan varje behandling.

Det tar flera år att få perfekta dreadlocks och när man väl har fått dessa hårda toviga flätor och ångrar sig så finns det bara två sätt att lösa det på. Antingen klipper man av sig håret eller så tar man fram en kam och påbörjar det mödosamma arbetet att reda ut tovorna i håret, med hjälp av hårbalsam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.