Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bort en vagel i ögat

En vagel får man på ögonlockets inre eller yttre kant. Det beror på att en talgkörtel har inflammerats, vilket sker om det kommer in bakterier i den. En vagel på ögat kan liknas vid en finne men det går inte att använda samma behandling som man använder för finnar.

En vagel i ögat gör ofta ont och kan göra så att ögat ser svullet ut. Den försvinner oftast av sig själv efter allt från ett par dagar upp till en vecka. I vissa fall kan en vagel bli långvarig och då kan man få hjälp att punktera vageln hos en läkare.

Man kan prova att hälla kallt vatten på bomull som man lägger på ögat. Det kan både lindra och i bästa fall snabba på processen att bli av med den. Ett gammalt tips är att saliv som man häller i ögat kan påskynda så att vageln försvinner, men det finns inga vetenskapliga tester som påvisar att detta är sant.

Däremot finns en receptfri ögonsalva på apoteket, Noviform, som man kan använda för att få bort vageln i ögat. Man ska vara försiktigt när man gnider sig i ögat så att inte svullnaden blir värre och man ska även undvika att bära kontaktlinser så länge som man har vageln kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *