Vi har svar på mer eller mindre allt.

Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur minskar man storleken på en bild

Med dagens höga upplösningar man får på sina bilder med digitalkameror och mobiler så behöver man ofta minska ned storleken på bilden innan man kan ladda upp den på Internet.

Det finns flera program som man kan använda för att minska storleken på en bild, bland annat gratisprogrammen PowerToys, ImageResier eller Paint. De bästa programmen för att bearbeta sina bilder är dock Photoshop, vilket kostar en liten slant.

För att minska storleken på bilden så behöver man öppna upp bilden i ett bildhanteringsprogram och där ange en ny storlek på bildens upplösning. Alla bildhanteringsprogram hjälper en att se till att bilden bibehåller sina rätta proportioner avseende höjd och bredd på bilden. Om man förbigår den föreslagna upplösningen som programmen ger kan man få sämre bildkvalité eller en förvanskad bild.

Efter att man har ändrat bilden så sparar man ned bilden i det nya formatet. Se till så att inte bilden sparas över originalbilden utan sparas under nytt namn. När man drar ned upplösningen på bilden för att få en mindre storlek på bilden så påverkas även bildens kvalité. Ofta ser man inte någon skillnad men om man minskar storleken på bilden mycket kan bilden bli suddig.

Man kan även spara om bilden i andra bildformat som komprimerar bilderna som bland annat Gif eller jpeg. Då får man en mindre storlek på bilden samtidigt som bilden ofta behåller sin höga kvalité.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *