Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar en induktionshäll

Hur fungerar en induktionshäll?

En induktionshäll är en värmekälla för att tillaga mat och som är betydligt mer effektiv än traditionella spishällar och ger direkt värme, precis som en gasspis, men under betydligt säkrare och energisnålare former.

En induktionshälls värmekälla består av ett elektromagnetiskt fält och fungerar så att den endast värmer den yta som täcker induktionshällen. Induktionshällen känner av när en kastrull eller en stekpanna sätts på hällen och värmer därefter bara upp kastrullens botten.

Eftersom en induktionshäll hela tiden känner av vilken energi den ger till kastrullen så reglerar den själv värmen så att inte kastrullen blir överhettad.

Värmen kommer omgående på en induktionshäll vilket innebär att maten börjar tillagas omgående. Detta gör att det går betydligt fortare att tillaga mat på en induktionshäll. När man är klar så försvinner värmen snabbare också jämfört med vad den gör på traditionella spishällar.

De magnetfält som skapas samband med att man lagar mat är betydligt lägre än i många andra vanliga hushållsmaskiner vilket gör att den strålning induktionshällen avger inte är skadlig.

När man tillagar mat på en induktionshäll måste man använda sig av kastruller eller stekpannor som är magnetiska som exempelvis stål, järn eller gjutjärn. Kastruller och stekpannor av aluminium fungerar inte då de saknar magnetism och därmed så känner inte hällen av dessa.

Eftersom induktionshäller själv anpassar strålningen och värmen till de man ställer in så slipper man passa tills maten uppnår rätt värme. Det innebär också att en induktionshäll är energisnål och framförallt enkel att använda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *