Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lägger man upp en resebudget?

Hur lägger man upp en resebudget.

När man reser på en semester så brukar man normalt försöka att spara ihop så mycket pengar som möjligt att ta med sig i reskassa. Normalt betalar man resan och hotellet i förväg hemifrån och därefter så behöver man få ihop de pengar som man behöver för att kunna klara sig under resan.

Oavsett hur mycket pengar man får ihop så är det ändå bra om man lägger upp en resebudget. Då kan man snabbt se hur mycket pengar man kan göra av med varje dag och för olika aktiviteter men även kunna planera hur man ska leva på resorten när det gäller mat, nöjen och andra kostnader.

Att lägga upp en resebudget

När man gör en resebudget så behöver man ta med de kostnader som man kommer att få på sin resa, dels de fasta kostnaderna men även de rörliga. Det är inte ovanligt att man gör av med halva reskassan redan i början på resan vilket innebär att man får börja snåla och välja bort saker att göra i slutet på resan. Med en bra budget så kan man få pengarna att räcka längre.

Att ta med i en resebudget

  • Kostnader för resa till och från hotellet. Vanligtvis ingår transfer i charterresor men om man reser på egen hand så får man kostnader för taxi eller buss. På vissa flygplatser, bland annat i Bangkok, betalar man en flygplatsskatt när man lämnar landet.
  • Mat och dryck under resan kan bli både dyrt eller billigt, beroende på hur man väljer att äta. Många vill ha lyx på resan och besöker därför finare restauranger medan mat för andra är sekundärt och därmed intas denna på snabbmatsrestauranger, gatan eller på lokala restauranger.

    Att försöka hitta en bra lokal restaurang som serverar god husmanskost kan innebära att man gör betydande besparingar samtidigt som man får god mat och billigare dryck. Därefter kan man välja att någon gång per vecka besöka de dyrare turistrestaurangerna, om man anser dessa är bättre.

  • Utgifter för resor på resmålet. Ofta vill man ta sig runt i staden eller på resmålet och då kommer det att kosta pengar för taxi eller buss. Om man planerar att se sig om så är det bra att kalkylera lite extra för dessa utflykter.
  • När man reser så vill man även shoppa olika souvenirer som man kan ta med sig hem eller ge bort som present. Om man planerar större inköp så är det bra att även detta finns med i budgeten.

Med en budget så kan man under resans gång snabbt se om man ligger över eller under budgeten. Det gör att man då snabbt kan fatta beslut om att göra andra saker som man inte hade planerat eller om man måste ställa in något som man inte längre har råd med.

Med en bra budget så kommer pengarna räcka hela resan och man slipper sitta och ha tråkigt de sista dagarna för att pengarna är slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *