Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur använder man fotnoter

En fotnot är en text som placeras längs ned på sidan i ett dokument eller i en artikel. En fotnot har oftast lite mindre textstorlek än den textstorlek som används för texten i dokumentet eller i artikeln.

Fotnoter är extra information till läsaren och den kan innehålla sidnummer, datum, copyrighttext, adresser eller annan information som inte direkt hör ihop med texten ovan men som har relevans till texten på annat sätt.

Fotnot används flitigt för faktamässiga eller vetenskapliga texter och då används den genom att innehålla förklarande text eller källhänvisningar för den text som skrivits ovan. Då märken man upp de områdena i texten med en not, en stjärna eller en siffra, och samma siffra har en förklarande text längre ned i fotnoten.

Det är vanligt att man skiljer texten på sidan och fotnoten åt genom en skiljelinje mellan dessa så att läsaren kan skilja på texten och fotnoten.

En fördel med att ha en fotnot på varje sida är att läsaren snabbt kan hitta relaterad information till den text som de läser. Ibland kan dock fotnoter bli väldigt stora om den innehåller mycket referensinformation eller källhänvisningar och man kan då istället lägga fotnoten som en slutnot på den sista sidan av kapitlet eller dokumentet så att den inte stör läsaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *