Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur får man bort finnar

Finnar eller Acne orsakas av inflammation i talgkörtlarna vilket är mycket vanligt förekommande i tonåren då hormonerna kommer i obalans med talgkörtlarna och vissa bakterier. Finnar har ingenting att göra med dålig hygien eller fet hy och därmed så hjälper sällan de olika ansiktsvatten och krämer som man kan köpa i butikerna.

Problemet med finnar försvinner oftast efter tonåren och efter 30 år är det bara cirka 5 % av befolkningen som periodvis får finnar.

Att ta bort finnar på egen hand kan ge fula ärr då huden kan skadas i samband med att man klämmer finnarna. Det är ofta svårt att få bort allt vilket gör att finnarna ofta kommer tillbaka och ger röda blemmor på huden och i vissa fall fula hål.

För att bäst ta bort finnar bör man använda sig av medicinska preparat som bland annat bensolyperoxidbaserade medel som man kan köpa receptfritt på apoteket. Dessa brukar ge bra resultat inom 3 månader.

För de fall det inte fungerar med receptfria medel kan en läkare ordinera antibiotika. Antibiotikan behandlar inflammationerna som finns i talgkörtlarna och ger efter en längre tids behandling oftast permanenta resultat.

Man kan även laserbehandla blemmor och hål i kinden som har uppstått efter acnen. Dessa behandlingar ger oftast förbättrade resultat men kan inte helt återställa huden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *