Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bygger man ett pepparkakshus

Hur man bygger ett pepparkakshus

Ett av många traditionella familjeprojekt som brukar gå av stapeln vid juletider är byggandet av pepparkakshuset. Dessa pepparkakshus, som kan variera i allt från en enkel stuga till slott, brukar vara ett uppskattat julpynt och nedan följer några anvisningar på hur man gör ett pepparkakshus.

  • Ett pepparkakshus behöver två gavlar, två hussidor, ett tak bestående av två delar och en liten skorsten. Enklast är att utgå från färdiga ritningar som finns att ladda ned från Internet men man kan även göra dessa mallar själv och sedan skära ut delarna från den utkavlade pepparkaksdegen.
  • Man kan köpa färdig pepparkaksdeg eller så gör man en egen pepparkaksdeg, recept finns att hitta på Internet eller i bak och kokböcker.

 När pepparkaksdegen är färdig

  • När man har kavlat ut pepparkaksdegen till en cirka 3 millimeter tjock och plan yta så lägger man degen direkt på en ugnsform med smörgåspapper som underlag och lägger sin mall på degen och skär därefter ut delarna med hjälp av en smörkniv eller en degsnurra. Glöm inte bort att även skära ut fönster och dörren. Spar den bit som skärs ut för dörren och grädda den också så att den kan sättas som dörr vid monteringen.
  • Grädda därefter pepparkaksdelarna mitt i ugnen i 10 minuter på 175 graders värme. Låt därefter delarna få kallna på plåten.
  • När alla delar har kallnat så kan man påbörja monteringen av huset. Dessa monteras med hjälp av socker som man värmer upp i en stekpanna tills den blir rinnig. Doppa därefter delarnas sidor i sockerlösningen och montera ihop huset delar på en bricka som kan användas som underlag för pepparkakshuset. Man kan stötta upp delarna med hjälp av dricksglas så att de står stadigt tills de har torkat.
  • Efter att man har klistrat ihop hela huset så ska huset garneras med en vit glasyr. Till denna glasyr använder man florsocker och några droppar vatten som man rör ihop till en jämn smet. Därefter fyller man en strut, som man kan rulla ihop av smörgåspapper, och garnerar pepparkakshusets fönster, skarvar, tak och väggar efter eget tycke och smak.
  • Därefter kan man fästa praliner i glasyrer, förslagsvis non stop eller liknande färgglatt godis. När man är klar med designen så kan man ta lite rent florsocker och pudra över taket så att det ser ut som nyfallen snö.
  • Slutligen så behöver man dekorera kring huset med exempelvis julgran och tomtar. Man kan använda vit bomull så att hela ytan kring huset blir täcks med snö.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.