Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lånar man pengar

Dollarsedlar

Det finns olika sätt och framförallt olika ställen att låna pengar på beroende på hur mycket man behöver låna och vad man ska använda pengarna till.

Att låna pengar för att köpa en bostad görs bäst på bank eller hos något bolåneinstitut. Om man behöver låna pengar för att köpa en bil eller båt så finns det speciella finansbolag som låter en låna pengar till bra ränta då man lägger bilen eller båten som säkerhet för lånet.

Behöver man låna pengar för den vanliga vardagen på grund av plötsligt uppkomna utgifter eller för att lönen tagit slut så finns det några sätt att lösa detta på.

Det billigaste och oftast det enklaste är att försöka låna av sin familj, släkt eller nära vänner. Dessa temporära handlån brukar löpa fram tills man får lön och kan återbetala lånet, då utan ränta.

Det är en tjänst som kan innebära att man någon gång i framtiden behöver återgälda tjänsten genom att själv låna ut vid behov, om man kan vill säga. Dessa lån bygger på ömsesidigt förtroende och om detta missbrukas så finns en risk att det kan störa relationen.

Har man ingen person som man kan låna av är pantbanken den näst bästa lösningen. Här kan man låna pengar till rimlig ränta, cirka 3 % per månad, mot att man lämnar något av värde i säkerhet.

Det kan vara guld, en kamera eller något annat som man kan låna på. Hos pantbanken har man tre månader på sig att betala tillbaka lånet och vid behov kan man förlänga lånet med ytterligare tre månader genom att betala in den upplupna räntan och en liten avgift.

Har man inte heller några värdesaker som man kan låna på finns ett tredje alternativ, så kallade smslån. Det kostar en hel del pengar att låna men i gengäld så har man oftast pengarna på kontot inom ett dygn utan att man behöver ha säkerhet eller behöver förklara något om vad pengarna ska användas till.

Man ansöker om smålån på nätet och får oftast direkt svar. Man får inte ha anmärkningar, man ska vara myndig och man behöver ha någon form av inkomst för att få låna.

Man kan låna mellan 500kr upp till 5000kr, beroende på vilket smslån man väljer. Kostnaden för smslån är dock dyrt och ligger oftast på mellan 20% och 30% per månad.

Om man tar smslån är det viktigt att man är säker på att man kan återbetala lånet efter 30 dagar, annars tillkommer straffavgifter och räntor som snabbt gör att skulden kan i det närmaste fördubblas samtidigt som det finns risk för att man får anmärkningar då skulden oftast snabbt går till Kronofogden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *