Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur tjänar banken pengar

Hur banken tjänar pengar?

Har du någonsin undrat varför du kan ha ett konto gratis på en bank? Det är inte för att banken sysslar med välgörenhet, det är för att banken tjänar pengar på dina pengar. Bankernas intäktskällor sträcker sig emellertid långt längre än så.

I grund och botten handlar bankens intjäning om att du sparar pengar i banken och får en ränta på dina pengar. Banken lånar sedan ut dina pengar till någon annan till en högre ränta.

Mellanskillnaden blir sedan bankens vinst. Det kan handla om bostadslån, kreditkortslån, studentlån och alla andra lån som banken erbjuder sina kunder. Desto högre ränta och risk desto mer kommer banken tjäna.

Numera upphandlar banken stora pengar på den internationella marknaden och är inte lika beroende av privatpersoner- och företags inlåning.

Andra typer av produkter som banken tjänar pengar på:

  • Aktiekonto – Banken tar ut ett courtage eller en procentsumma på det belopp du handlar aktier eller fonder för. Varje transaktion, såväl köp som sälj av aktier kommer banken lägga på en summa.
  • Uttagsautomater – Banken tjänar pengar på transaktioner på uttag. När du tar ut pengar kan banken ta ut en avgift för att det sker ett kontantuttag från ditt konto.
  • Kontoavgifter – Vissa typer av konton kostar pengar och såväl andra tjänster runt ditt konto kan kosta pengar som ett bankkort med mera.
  • Bankens investeringar – Banken investerar i olika bolag och tjänar pengar på avkastningen.
  • Rådgivningstjänster – Banken erbjuder olika typ av rådgivningstjänster till såväl privatpersoner som företag. Dessa tjänster tjänar banken pengar på att erbjuda och kan sedan binda kunden till deras produkter.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.