Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur gravar man lax

Att grava sin egen lax är både roligt, gott och enkelt, men man behöver dock vara ute i god tid då det tar några dagar innan man kan äta den gravade laxen.

För att grava lax behöver man två stycken laxsidor. Dessa kan man köpa färdigfileade eller så kan man själv köpa en hel lax och skära ut sidorna själv.

Därefter drar man ut alla ben i laxsidorna. De brukar sitta ganska hårt så en vanlig plattång gör jobbet mycket enklare. Dra rakt och försiktigt så att inte köttet kring benen slits sönder.

När man är klar med laxen så bör man frysa in laxen i cirka 5 dagar innan man gravar den så att man tar död på eventuella parasiter som kan finnas i laxen.

För marineringen behöver man följande ingredienser per 1 kilo lax.

  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 4 msk strösocker
  • 3 msk salt
  • 100 gr grovhackad dill

Börja med att krossa vitpepparkornen och blanda därefter dessa med salt och socker. Gnid därefter försiktigt in båda sidorna med kryddblandningen och lägg därefter ut ett lager av kryddblandningen på ett stort fat eller i en form som rymmer laxsidorna. Strö därefter på ett täckande lager med den hackade dillen. Lägg därefter laxsidorna ovan på kryddblandningen och strö på ett nytt lager ovanpå laxen och strö därefter resten av dillen ovanpå.

Plasta in fatet och ställ i kylen. Låt laxen få stå och dra sig i 3-4 dagar samtidigt som man vänder på sidorna en gång per dag.

Ta därefter ut laxen och lägg eventuellt på lite ny fräsch dill inför serveringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *