Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur leker man med en bebis

Att leka med sin bebis är bästa sättet att stimulera och lära barnet. Det kan vara allt från att få barnet att koncentrera sig och lyssna till att så småningom aktivt delta i lekarna. När bebisen är nyfödd så kommer den enbart att ägna första veckorna åt att sova och äta. Det är först efter cirka 4 veckor som bebisen kommer att vara mottaglig för kommunikation, även om den innan dess lyssnar intresserat när man pratar.

De första lekarna som man leka med en bebis är att försöka få bebisens uppmärksamhet genom att på nära håll, cirka 30 centimeter, försöka få ögonkontakt med bebisen och därefter förflytta huvudet och försöka få bebisen att följa med. I början kommer den att ha svårt att följa med och det tar någon sekund innan den reagerar på att man har flyttat huvudet och därefter söker den upp blicken.

Man kan även försöka få bebisen att härma en genom att öppna munnen helt eller sticka ut tungan. Man provar det ett antal gånger och efter en tid så kommer bebisen, dock med viss fördröjning, att göra samma sak. När bebisen har nått upp till en ålder av 3 månader är den mest mottaglig för att försöka efterlikna ens grimaser och uttryck, vid denna ålder får man blixtsnabbt tillbaka ett leende om man ler mot bebisen.

Färger fångar bebisen uppmärksamhet och kan man även kombinera detta med ljud så kan man få bebisen att aktivt vilja delta. En bebismobil där man har olika färglada figurer hängande räcker för att sysselsätta en bebis en lång stund. I början kommer den bara att glatt titta och lyssna på figurerna men om man rör på dessa i olika ordning så kommer bebisen så småningom att följa figurerna med blicken, allt efter man rör på dessa. Efter ett tag kommer bebisen vilja försöka röra figurerna själv men det dröjer tills bebisen är närmare 5 månader innan den kommer att kunna styra sin hand med hjälp av blicken.

När bebisen är äldre än 6 månader är lekar som man kan kombinera med sång roligt. Det kan vara att man sjunger olika visor samtidigt som man klappar händerna, ruskar på huvudet eller gör något annan rörelse som bebisen sedan försöker göra själv när den lyssnar på samma visa.

När bebisen har blivit så pass stark i rygg och nacke så att den kan sitta så är bollekar populära. Man sätter sig mitt emot bebisen och rullar en boll till denne som bebisen sedan kommer att försöka sprätta iväg tillbaka. I denna ålder är den även road av klossar i olika färger som den kan bygga med och sedan riva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *