Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur fungerar aktier, hur köper man dom?

Hur köper jag aktier?

Aktier är ett välkänt begrepp. Men det är inte alltid uppenbart vad det egentligen handlar om. Så här funkar aktier.

Att bilda bolag är ett historiskt beprövat sätt att säkerställa gemensamt ägande och fördelning av eventuellt ekonomiskt överskott. I modernt tid har aktiebolaget varit en av de mest vanliga bolagsformen.

En aktie är i grund och botten ett intyg över att man äger en del av ett aktiebolag. Hur stort ägande en aktie motsvarar beror på hur många aktier som har utfärdats.

Om ett aktiebolag är publikt och noterat så kan vem som helst köpa och sälja dess aktier på en aktiemarknad. Är aktiebolaget däremot privat så är möjligheten att köpa aktier mer begränsad.

När man köper en aktie så antecknas det i företagets aktiebok. Då har man rätt att rösta under företagets stämmor och kan även ta del av ett eventuellt ekonomiskt överskott.

Investera i aktier

Att investera i aktier kan vara ett bra sätt att få sina sparpengar att växa fortare på kort sikt än vad man kan uppnå genom traditionellt sparande.

Genom att man själv kan välja ut sina aktieposter och sprida riskerna i flera olika företag så har man en bättre kontroll över sina aktieinvesteringar.

För att kunna investera i aktier krävs att man har en aktiedepå hos en aktiemäklarfirma där man kan genomföra handel med aktier men man kan även öppna ett VP-konto hos sin bank.

Eftersom banker ofta tar betydligt högre avgifter i samband med köp och försäljning så rekommenderas att man öppnar en aktiedepå hos någon av de större aktiemäklarna som finns på Internet. Här kan man sedan sköta allt själv från sin egen dator och direkt över Internet i realtid.

När man öppnat sin aktiedepå så överför man pengar från sitt bankkonto till denna depå och därefter kan man påbörja handeln med aktier. De flesta större aktiemäklarna har tips och råd som de delar med sig av som gör att man snabbt kommer igång med sina aktieköp.

När man handlar med aktier så brukar man fördela köpen genom att köpa aktier på lång eller kort sikt. Är det kortsiktiga köp så är det viktigt att man har lite kunskap och kan sätta av tid för att bevaka sina aktier.

För aktier som man köper på lång sikt, kanske flera år, så gör man oftast köpen i stora och trygga företag som på sikt kan ge en bra avkastning som åtminstone är högre än vanlig sparränta. När man investerar i aktier behöver man vara tålmodig, intresserad och ha möjlighet att sätta av tid för sina investeringar. Inom aktiehandel kan det svänga fort och en aktie som var bra värderad en dag kan vara i princip värdelös nästa dag.

Några exempel på nätmäklare:

  • Avanza – Aktier, fonder och sparkonto
  • Nordnet – Aktier, fonder och sparkonto
  • Lysa – Automatiserat fondsparande
  • Aktieinvest

Innan man börjar med handel behöver man fundera igenom vilken budget man har för sina köp. Det är alltid en risk med att investera i aktier och även om man oftast inte förlorar hela sitt kapital så kan man förlora en större del av den.

Det är viktigt att man kan sprida riskerna i sina köp och det är rekommenderat att man sätter av åtminstone halva kapitalet till att investera i säkra aktier på lång sikt hos stora och trygga företag där avkastningen inte blir så stor samtidigt som risken att förlora pengar är minimal.

Sedan har man en mindre del att investera i riskaktier, aktier som snabbt kan öka dramatiskt i värde, men det finns även en risk åt andra hållet att den kan minska lika dramatiskt.

Det är därför viktigt att man har tid och intresse av att hålla sig ajour med de aktier man köper i riskbolag för att snabbt kunna agera, både för att maximera vinsten alternativt minimera förlusten.

Att följa nyheter och även ta del av tips och råd löpande kring de aktieinnehav man har kan ge tidiga indikationer på vart åt det barkar.

Vill man göra mer säkra investeringar i aktier, dock fortfarande utan garantier, kan man köpa andelar i fonder där det finns personer som hanterar och bevakar aktiemarknaden åt en vilket innebär att man själv inte behöver vara så insatt i aktiehandeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *