Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur lär man sig svenska

Den som håller på att lära sig svenska kan bli lagom frustrerad över alla konstiga regler som inte är så uppenbara som de kan verka för den som har språket som modersmål. Mitt, ditt, den, det, och, också, uttal av j, stj, hj och så vidare kan ta tid att få häng på, så hur lär man sig svenska utan att tappa modet? Det hela beror förstås på vem man är och var man är. Den som bor i Sverige kan få hjälp med invandrarsvenska som en del av integrationen i samhället. Om man lyckas riktigt bra med dessa kurser så kan man gå vidare och ta universitetsbetyg men det är inte nödvändigt om man mest vill förstå och kunna uttrycka sig i tal och skrift.

Det finns gott om läroböcker i svenska och dessa kan man använda sig av oavsett var man bor. Mycket material är också tillgängligt direkt online där man kan ta kortare kurser för att lära sig grunder eller bygga på de grundkunskaper som man redan har. Liksom i alla andra språk så måste man börja med grunderna och utveckla sin vokabulär och för detta så krävs det en plan. Följande är en god struktur för att lära sig det svenska språket oavsett om man gör detta i Sverige eller i ett annat land:

  1. Välj kurslitteratur som ger dig böcker med läs- och skrivövningar och eventuellt CD-skivor med ytterligare övningar i uttal och förståelse.
  2. Lägg upp en vettig plan för studierna. Det viktigaste är att man övar regelbundet, och då gäller det att vara medveten om hur ofta man verkligen klarar av att jobba med det svenska språket.
  3. Använd bra svensk musik för att förbättra vokabuläret på ett avslappnat och roligt sätt.
  4. Brevväxla med en svensk person via email eller vanliga brev, symbolspråk är inte tillåtet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *