Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur du optimerar din privatekonomi

Optimera din privatekonomi

Lågkonjunkturen väntar bakom hörnet. Därmed är det grevens tid att du börjar titta lite på din privatekonomi, för att på så sätt göra situationen så bra och hållbar som möjligt.

Vi skulle kunna skriva en hel bok om detta, men i den här artikeln ska vi fokusera på fyra saker som du kan titta lite närmare på för att skapa en bättre privatekonomi.

4 tips för hur du optimerar din privatekonomi

Nedan är viktiga exempel:

Betala dig själv först

Ska jag betala mig själv först? Va? Ja! Betala dig själv först! Innan du betalar dina räkningar och spenderar dina pengar bör du betala dig själv först. Sätt över pengar till ett annat konto, gärna via autogiro varje månad, direkt när lönen kommer.

På så sätt minskar du sannolikheten för att du ska spendera pengarna på annat som du förmodligen inte behöver.

Det kan även vara en bra idé att fördela resten av din budget också, för att undvika att du lägger för mycket på en viss kategori. Du kan exempelvis föra över matpengarna till ett visst konto, samt föra över de pengar som är öronmärkta för casino och spel. Vad gäller det sista alternativet kan du självklart sätta in dem direkt på ditt spelkonto, för att på så sätt undvika förvirring med att du använder för många enskilda konton.

Spendera inte de pengar som finns kvar vid månadens slut

Om du märker att du har pengar kvar när månaden är slut och den nya lönen har kommit, kan det vara lockande att köpa en ny klänning, nya skor, ett nytt TV-spel eller en ny mobiltelefon. Fundera lite extra om du någonsin befinner dig i den situationen. Behöver du verkligen en till klänning eller ett nytt TV-spel?

I många fall kommer du ångra dig om disciplinen inte är stark nog att stå emot ett impulsköp, men du kommer aldrig ångra dig om du istället sparar pengarna. Ta det smarta beslutet, åtminstone ibland.

Tänk utanför boxen

Om du inte kan spendera mindre pengar än du tjänar kan du testa att tänka utanför boxen. Du har kollat igenom dina utgifter och hittar inget som går att dra ner på.

Det är ett vanligt fenomen. Men tänk igen. Och igen. Och igen. Det finns garanterat något du kan dra in på som inte försämrar din livskvalité. Lån och försäkringar är vanliga exempel som folk inte tänker på eller inte orkar ta itu med, men om du hör av dig till banken eller försäkringsbolaget och dess konkurrenter, kommer du i många fall kunna sänka dina avgifter.

Håll dig borta från dyra krediter och lån

Den här punkten talar sitt tydliga språk och behöver egentligen ingen förklaring. Dyra lån och krediter kostar stora belopp i längden, även om det inte märks på de månatliga betalningarna. Håll dig borta från dessa typer av lån till varje pris. Det är bättre att spara till det du vill ha.

Vissa lån är nödvändiga, exempelvis studielån eller bolån, men det finns många lån som tas tack vare dålig framförhållning eller att du helt enkelt inte har tålamod att spara till en bil, båt eller vad det nu kan vara. Det smarta beslutet är att spara istället för att låna, något du bör överväga innan du tar ett nytt lån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *