Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur bokför man utdelning

Hur bokför jag utdelning?

När man talar om utdelning så handlar det givetvis om ett aktiebolag. Om man äger sitt eget aktiebolag så kan man ta utdelning på 20% upp till runt 180000 kronor.

Man måste dock äga bolaget till 100% för att få göra detta. Innan man kan ta utdelning så måste man ha ett första fastställt bokslut.

Dessutom så måste ett beslut om utdelning fattas vid en bolagsstämma. Man kan alltså inte göra en utdelning utan att först officiellt besluta om detta.

Innan man har bolagsstämma så ligger bolagets vinst på konto 2098. Det är på detta konto som man har sin vinst eller förlust från det föregående året. Om man har vinst över efter att ha täckt för kostnader och förluster så bokför man detta på konto 2091 där man redovisar en balanserad vinst eller förlust.

När man sedan har fattat et beslut om utdelning så ska detta bokföras på så vis att man debiterar konto 2091 med det belopp som ska delas ut och så krediterar man konto 2898.

Så snart som pengarna är utbetalda så bokar man konto 1930 kredit och konto 2898 debet. Det som kommer att synas på konto 2898 är att man har beslutat om utdelning men inte att man har betalt ut den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *