Vad vill du veta?

Oavsett vad du undrar över har vi svaret på din fråga.

Hur wokar man grönsaker

Hur wokar man grönsaker

Att woka grönsaker och annat är en asiatisk matlagningsteknik för att kunna behålla grönsakernas krispighet och smak i så hög grad som möjligt.

Att woka grönsaker innebär att man använder hög värme som ofta efterföljs av en snabbt koka dessa i någon form av smaksatt sås.

För att woka grönsaker följ instruktionerna.

  1. Om du inte redan har en, så kan det vara bra att skaffa ett wokjärn. På så sätt får du ett bättre resultat eftersom du bättre kan kontrollera vilken del av grönsakerna som blir wokade eftersom det bara är botten som är extra varm.
  2. Börja med att förbereda alla ingredienser noggrant eftersom du inte kommer hinna utföra någon form av förberelse under tillagningen. Att woka är något som ska ske snabbt och du måste därför ha allting förberett innan du börjar.
  3. De grönsaker och kött som du önskar woka måste vara styckat i ungefär samma storlek eftersom de ska kunna tillagas under samma tid utan att bli brända.
  4. Ta reda på vilken typ av grönsaker som du måste börja med. Det är inte alla grönsaker som behöver samma tillagningstid och du behöver därför veta vilken typ av grönsak du ska börja med. Annars är det lätt att det blir mer kokt än wokat.
  5. Om du ska woka mycket och har nästan fyllt hela ditt wokjärn med grönsaker kan det vara klokt att börja med köttet, sedan ta bort det och lägga till det när du är klar med grönsakerna.
  6. Börja med att värma upp järnet. Häll sedan på olja som du låter värmas. När även oljan är varm kan du lägga i smaksättare som vitlök som du steker några sekunder tills du börjar känna aromen.
  7. Börja sedan med att lägga i grönsakerna efter den tid de behöver för att tillagas. Vissa grönskaer behöver som sagt längre tid än andra. Du börjar då med de som behöver längst tid för att tillagas och fortsätter sedan med andra som behöver mindre tillagningstid. När maten nästan är klar är det dags att lägga i såsen så att grönsakerna och köttet får ånga från såsen.
  8. Kom ihåg att vara noggran med att röra runt. Att woka är inget som man lämnar på platten och låter stå. Man måste ha konstant översikt och se till att det fungerar och blir ett önskvärt resultat. Det går snabbt och det är viktigt att du hela tiden rör om så att grönsakerna blir jämnt tillagade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *